gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пълнеем ли от джънк фууд

Пълнеем ли от джънк фууд

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494137112k
Пълнеем ли от джънк фууд
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Храните, известни като джънк фууд (junk - отпадък; food - храна), съдържат високи количества мазнини и въглехидрати.

Те водят до внезапен прилив на захари, освобождаване на хормони, предизвикващи чувство на щастие, карат ни да се чувстваме енергични. Този ефект бързо намалява и организмът усеща чувство на глад, за да поддържа нивата на кръвната захар високи.

Друга последица от тази нездравословна храна е ефектът на празната калория. Засищаме се за кратък период от време, след което огладняваме отново. Организмът гладува, търсейки нужните хранителни вещества, необходими му за осъществяването на важни физиологични процеси.

Лесно е да се пристрастим към яденето, консумирайки джънк фууд. Ефектите от тази нездравословна храна могат да бъдат недохранване, бързо наддаване на тегло, повишени нива на холестерол, умора и липса на концентрация, риск от сърдечно-съдови заболявания, депресия, кожни проблеми, кариес на твърдите зъбни тъкани, чернодробни заболявания, повишен риск от диабет и т.н.

Терминът джънк фууд се отнася за всяка храна, която е с високо съдържание на калории и наситени мазнини, сол или захар, като цяло - с малка хранителна стойност. Обикновено тези храни съдържат и допълнителни нездравословни вещества - натриев глутамат. Поради тези причини джънк фууд-ът води до затлъстяване.

За съжаление, тази храна обикновено е удобна, евтина, вкусна и изключително пристрастяваща. Примери за джънк фууд са чипсът, хамбургерите, пържените картофи, бисквитите, бонбоните и много други.

Пълнеем ли от джънк фууд

Затлъстяването обикновено произтича от детските навици. Още в ранната възраст децата се пристрастяват към джънк фууд-а, заменяйки с него здравословната храна, нужна им за правилно развитие и добро здраве.

При тези от тях, които употребяват по-често нездравословната храна, се наблюдава по-малка продължителност на задържане на вниманието, по-слаба костна структура, растежни проблеми, поява на кариеси в зъбната редица и т.н.

Хранителните навици трябва да се променят още в ранните години. Нездравословното хранене в детската възраст води до проблеми с метаболизма за в бъдеще.

Факт е, че два пъти повече хора умират годишно от сърдечно-съдови заболявания, причинени от затлъстяване, отколкото от рак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати