Джинджифилът укрепва имунитета

Джинджифил

Джинджифилът е богат на витамини - той съдържа витамин С, А, В1, В2, фосфор, магнезий, калций, желязо, натрий, калий и цинк. Джинджифилът съдържа всички незаменими аминокиселини, включително треонин, триптофан, метионин, фениланин, валин.

По количеството полезни вещества джинджифилът е близък до чесъна, но няма неговия неприятен мирис. Също като чесъна, джинджифилът убива микробите и повишава устойчивостта на организма към инфекции.

Химическите елементи, съдържащи се в джинджифила, подобряват храносмилането, стимулират образуването на стомашен сок. Джинджифилът нормализира кръвообращението и подхранва всички тъкани.

Джинджифилът също така намалява потенето, действа болкоуспокояващо, помага при гадене. Ето няколко начина за защита на организма с помощта на джинджифил.

Отрежете малко количество пресен джинджифил (около половин сантиметър) и след като го почистите от кората, го сложете в устата си. Парченцето джинджифил трябва да се смуче, докато не изчезне чувството на боцкане.

Когато действието на ефирните масла намалее, леко стиснете джинджифила със зъби. Така ще удължите времето на лечебното му действие.

Болна Жена

При първи симптоми на простуда си направете джинджифилова вана. Две-три супени лъжици стрит на прах джинджифил се кипват в 1 литър вода за 10 минути, след това отварата се изсипва във ваната, която е пълна с топла вода. Стойте в тази вода поне 15—20 минути.

Като излезете от ваната, не се изплаквайте. Облечете хавлия или се завийте с кърпа и си легнете и се завийте с одеяло. Ако предварително сте си подготвили чай с липа и мед и го изпиете след ваната, на следващия ден ще се чувствате много по-добре.

Джинджифилът е чудесно средство за повишаване на имунитета. 1 чаена лъжица джинджифилов сок със сол, приета преди ядене, ще помогне при болки в гърлото.

Джинджифилово сладко се препоръчва при простуда, кашлица и лошо храносмилане. Това сладко може да се приготви съвсем лесно. В 250 милилитра вода разтворете половин чаша захар, 1 супена лъжица джинджифилов сок и варете, докато сиропът се сгъсти. Добавете на върха на ножа настъргано индийско орехче и шафран.

Джинджифилът ефективно понижава кръвното налягане и нивото на лошия холестерол в кръвта, стимулира храносмилането и изчиства организма от шлаки и токсини.

Залейте една чаена лъжица настърган джинджифил с чаша вряла вода, добавете 1 чаена лъжица мед и парче лимон. Пйите чая преди хранене.

Рейтинг

5 3
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
таня
таня
10.03.2015 20:16
Обожавам чай от джинджифил, но получавам сърцебиене
0
0