Съвети за обработка на месо
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за обработка на месо

Съвети за обработка на месо

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Съвети за обработка на месо
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

Предварителната обработка на месото се състои най-вече в неговото прецизно измиване. Месото трябва да бъде измито под силна струя вода.

Мие се цялото парче, предназначено за готвене. Не се мие месо, което вече сте нарязали и сте изчистили от сухожилията и костите.

Преди измиването с нож се изстъргват най-мръсните места, печатът се изрязва след измиването. Ако сте купили нарязано на парчета месо, когато го измиете, ще изгубите част от ценните му качества, но измиването все пак е задължително.

Не накисвайте месото във вода. Така витамините от групата В, белтъчините и минералните вещества преминават във водата. Във френската кухня вместо измиване месото се бланшира и водата се изхвърля.

Измитото месо се подсушава, излишната мазнина се отстранява, като се оставя слой от около три милиметра, за да не се пресушава месото при топлинна обработка.

След това с остър нож се срязва ципата на месото в една посока, като с едната ръка се придържа ципата. Костите се отделят с остър нож.

Месото, предназначено за задушаване и печене, се нарязва зависимост от приготвяното ястие. Месото се нарязва на парчета напряко на влакната, като получените парчета се начукват с дървено чукче.

Съвети за обработка на месо

Месото може да се нареже за готвене на парчета с големина 4 сантиметра. Първият начин се използва за приготвяне на пържоли и бифтеци, а вторият – за приготвяне на задушено месо, гулаш, рагу.

За да подготвите кайма за кюфтета или руло Стефани, трябва да добавите двадесет и пет процента хляб спрямо количеството месо. Добавят се също така малко вода или прясно мляко, сол, подправки и едно или две яйца.

Благодарение на хляба каймата запазва своята сочност, тъй като соковете й се задържат в порите на хляба. Яйцата са свързващ елемент, но същата роля може да играе и свареният картоф или картофено брашно, както и пшеничен грис.

Хлябът се накисва във вода или прясно мляко. Месото се измива, изчиства се от сухожилията и ципите и се нарязва на малки парчета, след което се смила.

Хлябът се изстисква, смесва се с каймата и всичко отново се смила. Добавят се едно или две цели яйца, подправя се със сол и черен пипер.

Каймата трябва да е пухкава, затова се меси с лъжица или с влажни ръце, като при нужда се добавя прясно мляко или вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати