Тънкости при приготвянето на месо

Месо

Когато варите месо, не трябва да отваряте капака, след като изключите котлона. Оставете месото под капак още десетина минути.

След това извадете месото и плътно го увийте във фолио, ако трябва да го съхранявате, или веднага го сервирайте, като го нарежете на парчета и го напръскате с малко от горещия бульон, за да не съхне.

За да стане месото по-меко и вкусно, при варенето добавете две чаени лъжички горчица на килограм месо. Така бульонът ще бъде по-вкусен и наситен. Миризмата и вкусът на горчицата изчезват след четиридесет минути варене. Бульонът става малко мътен от горчицата, но доста по-вкусен.

Месото, което се готви със сос, трябва да се вари с костите в малко вода. Месото се слага във вряща подсолена вода и в средата на варенето се добавят почистените зеленчуци.

Готовото месо се отделя от костите и се нарязва на порции. С помощта на бульона се приготвя сос, като се използва запържено брашно или сметана.

Готвене

Пърженето на месото става бързо, в отворен съд, на среден огън. Месото се слага в сгорещена мазнина. При допир с дъното на съда се образува коричка, а за да е по-вкусна, месото трябва да се потопи в брашно или галета преди пърженето.

Коричката предпазва месото от загуба на полезните му сокове и от проникването на прекалено много мазнина. Когато се образува коричка от едната страна, обърнете месото от другата страна.

Не слагайте прекалено много месо в тигана, тъй като парата, която се отделя при пърженето, затруднява образуването на златиста коричка по повърхността на цялото месо.

Месото, предназначено за пържене, трябва да е с високо качество, без ципи и сухожилия. Месото се пържи на парчета, нарязани напряко на влакната. Те трябва да са начукани преди пържене.

За да е по-вкусно пърженото месо, преди пърженето трябва да се маринова. Поръсете го с черен пипер и го намажете с чесън, а след това го залейте с малко олио. Не го солете, тъй като солта предизвиква отделяне на сок.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати