Как и защо да се храним бавно

Как и защо да се храним бавно

Един от основните ни проблеми в ежедневието е, че винаги бързаме и времето никога не стига. Като цяло това води до стрес и нездравословен начин на живот.

Да се научим да се храним бавно е една важна стъпка от промяната. Яжте на малки хапки и сдъвквайте храната по-дълго време, за да й се насладите.

Полезни съвети за бавното хранене:

Ако се гладни, когато започнете да приготвяте вечерята, по-добре хапнете нещо малко, например няколко сурови ядки или един морков, така няма да умирате от глад, когато сте готови да седнете на масата.

Изпийте чаша вода преди хранене. Водата ще напълни стомаха ви, а е и полезно за храносмилането.

Започвайте с храни, които имат високо съдържание на вода, например голяма салата от сурови зеленчуци.

Не се хранете пред телевизора или докато четете. Въобще не усещате колко изяждате и имате ли нужда от това в действителност.

Не яжте, докато се разхождате или пазарувате.

Как и защо да се храним бавно

Не обядвайте на бюрото си в офиса, докато работите. Отделете специално време за храна, така ще релаксирате и после ще сте по-ефективни.

Ето и основните причини да отделяме повече време за храненето.

1. По-добро храносмилане. Ако се храните по-бавно, ще дъвчете храната си по-добре. Стомахът ще има повече време да обработва и осмисля консумираните ястия.

2. Отслабване. Доказано е, че да се яде по-бавно, предотвратява наддаването и дори помага да отслабваме. Благодарение на бавното хранене не преяждаме. На мозъка са нужни около 15-20 минути, за да регистрира, че сме сити. Хранейки се бързо, изяждаме много повече, отколкото в действителност е нужно на организма.

3. Наслада от храната. Нека храненето е удоволствие, направете го ритуал, а не задача от натоварен график. Обръщайте повече внимание на самата храна, отколкото на количеството й.

4. По-малко стрес. Може да е странно, но ако се съсредоточите върху бавното хранене, това ще отвлича мислите ви за задачите. Опитайте – сега се храня, сега мисля за храната. Промяната започва от ума.

Ако обръщаме внимание на начина, по който се храним, има вероятност да включваме все повече здравословни храни в менюто си. С времето това ще доведе до положителна промяна в начина ни на живот.

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати