Как да познаем кога рибата е още годна

Как да познаем кога рибата е още годна

Шарани

Върху повърхността на качествената и прясна риба има много тънък слой слуз. Но ако тази слуз е обилна, слоят е плътен, това означава, че рибата е престояла твърде много време.

Люспите на рибата са блестящи, ако тя е прясна. Люспите на прясната риба са плътно залепени до тялото й, нямат разкъсвания. Очите на прясната риба са прозрачни и изпъкнали. Ако са мътни, това е знак за някакво заболяване на рибата.

Хрилете на прясната риба са с наситен цвят. Ако той е сивкав, не купувайте рибата. Най-добре се запазва риба, която е върху натрошен лед.

Дали е прясна, ще разберете, като я натиснете с пръст. Ако от пръста ви остане дупка, която не се възстановява, това означава, че рибата не е прясна.

Прясната риба има характерен аромат на море или река, без дъх на кисело или на гнило. Коремът на рибата не бива да е изпъкнал, ако тя е прясна.

Пресен Лаврак

Прясната риба е с плавници и опашка, които не са сухи и не са сгънати и слепнали.

Люспите на престоялата дълго време риба се чистят трудно. За да остане прясната риба по-дълго прясна и в хладилника, сложете я между две порцеланови чинии.

Месото на прясната качествена риба е много плътно, еластично и доста трудно се обезкостява. Замразената качествена риба е с бледи хриле и леко хлътнали очи. Това е единствената разлика на прясно замразената риба от прясната.

Не купувайте замразена риба в повредена опаковка. Ако при рибата има много лед, това означава, че е била размразявана и отново замразена.

Ако забележите петна върху тялото на замразената риба, това означава, че тя дълго време е престояла, преди да бъде замразена. Жълтеникавият и сивкав цвят на замразената риба е знак, че тя се разваля.

Замразената риба не бива да престоява във фризера ви повече от три месеца, ако искате да извлечете от нея максимално количество полезни вещества.

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати