Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни италиански сладкиши

Вкусни италиански сладкиши

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Крем Панакота

Един от най-известните и лесни за приготвяне италиански сладкиши е кремът панакота. Необходими са ви настърганата кора от един портокал, три четвърти чаша портокалов сок, една трета чаша захар или мед, едно пакетче желатин, една щипка канела, 500 грама заквасена сметана.

Кремът панакота се сервира с портокалова салата, за която са ви необходими два портокала, 1 чаша захар или мед, 1 чаша вода, щипка канела, 1 звездовиден анасон.

Кипнете портокаловия сок, докато не се изпари половината течност. Добавете сметаната, захарта и канелата. След като кипне, намалете огъня и варете седем минути.

Свалете от огъня, охладете, добавете желатина, предварително разтворен в гореща вода. Добавете настърганата портокалова кора и разбъркайте.

Разпределете крема във формички, като запълните три четвърти от обема им. Оставете за четири часа в хладилника. Сервирайте със салатата. Тя се приготвя, като налеете водата в тенджерка и добавите захарта и подправките.

След като кипне, се вари на силен огън пет минути. Портокалът, нарязан на малки кубчета, се добавя в сиропа и отново се кипва, след което веднага се маха от котлона. Охлажда се и се сервира студено, като се полива кремът панакота.

Вкусни италиански сладкиши

Вкусен е италианският сладкиш Кростата мерингата, който се приготвя с лимонов крем. Необходими са 300 грама брашно, 120 грама захар, 120 грама меко масло, 100 грама твърдо масло, 2 яйца, 1 чаена лъжичка бакпулвер, щипка сол, настърганата кора от половин лимон, сокът от два лимона, 140 грама захар, 4 яйца. Отделно са необходими 3 белтъка и 3 супени лъжици захар.

В брашното се прави кладенче и се слагат яйцата, твърдото масло, захарта, бакпулверът, солта, кората от лимон и се замесва еластично тесто. То се свива на топка и се оставя в хладилника за един час. Вади се и се разточва.

Кръгла тава с диаметър 26 сантиметра се постила с хартия за печене или се намазва с мазнина. Тестото се разпределя в тавата, като се прави високо ръбче. Фурната се нагрява на 180 градуса, върху тестото се слагат бобени зърна за да не се надува.

Пече се 10 минути, бобът се изхвърля. Приготвя се кремът, като яйцата се разбиват със захарта и лимоновия сок, добавя се мекото масло и се разбива. Лимоновият крем се разпределя в изпеченото тесто, пече се още 20 минути.

Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Слагат се върху сладкиша и се изравняват, пекат се до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
53
42
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Марта
Марта
16.01.2015 13:07
Оригиналната панакота се прави с маскарпоне, всичко друго са вариации.
0
2