Вредни ли са яйцата при диета

Яйца

През 90-те години манията за ограничаване на заболяванията, предизвикани от високия холестерол, даде на яйцата лошо име. Но наистина ли яйцата са толкова нездравословни? Или може би тази храна трябва да бъде част от една добра балансирана диета?

Високото ниво на холестерола, което е тясно свързано със сърдечните болести, без съмнение е един от основните проблеми в много части на света. Според СЗО (Световна здравна организация) над 29% от глобалните смъртни случаи са в резултат от различните форми на сърдечно-съдовите заболявания. Изследванията показват, че богати на холестерол храни, каквито са и яйцата, могат да увеличат нивата на това вещество в кръвта.

Това вероятно е основната причина за лошата репутация на яйцата. По-късно е установено, че две трети от мазнините в яйцата са от т.нар. ненаситен вид, които са полезни за организма. Лошият холестерол се дължи най-вече на транс-мазнините, каквито не се съдържат в яйцата. Ако се притеснявате за нивата си на холестерол, вместо да подозирате яйцата, поглеждайте етикетите на хранителните продукти за наличие на наситени и трансмазнини.

Яйцата имат много полезни свойства. Мазнините в тях са добър източник на витамини А, Е и К. Яйчните жълтъци са едни от малкото храни, в които се съдържа витамин D. Вещества, които често липсват в диетата ни като фолиева киселина, желязо и витамин B12, могат да бъдат набавени чрез яйцата.

Яйце

Яйчният белтък се смята за идеален източник на протеин. Всички важни аминокиселини, които са градивният елемент на тялото ви, се съдържат в едно яйце в правилните пропорции, нужни на тялото ви.

Холинът е друг важен хранителен елемент, съдържащ се в яйцата. Той е жизненоважен за нормалното образуване на мозъчната тъкан и има важна роля в превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Едно яйце дневно ще задоволи нуждата от холин за организма.

Изследване на университета в Харвард доказва, че повишената консумация на яйца в тийнейджърските години понижава с 18% риска от рак на гърдата при жените.

Консумация на яйца

Ако вече сте диагностицирани с високи нива на холестерол, най-добре се посъветвайте с вашия лекар за хранителния ви режим. Но ако вашата диета е добре балансирана, яйцата няма да ви навредят, напротив - те ще са едно чудесно допълнение към нея.

5 4
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати