gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Забранени храни при високо кръвно

Забранени храни при високо кръвно

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494136112k
Забранени храни при високо кръвно
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
12.00 лв.
Виж ››

Високото кръвно налягане или т.н. хипертония засяга огромна част от населението. Това състояние е известно като тихият убиец, защото обикновено има малки и незабележими признаци и симптоми.

Начинът на живот, включващ подходящи диети и упражнения, рефлектира на контролирането на кръвното налягане. Приемът на някои храни може да подобри или да влоши това състояние. Мнозинството от препоръките за хранене при високо кръвно налягане се припокриват с тези за здравословното хранене като цяло.

Ограничете алкохола. Някои изследвания сочат, че приемът на ниски концентрации алкохол има предпазен ефект за сърцето и вероятно намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

При вече съществуващо високо кръвно налягане консумирането на алкохол е нездравословно. Той директно уврежда стените на кръвоносните съдове, което от своя страна води до повишаване на кръвното налягане, по-трудното му лечение и едновременно с това - увеличава риска от усложнения.

При някои хора яденето на твърде много сол води до високо кръвно налягане. При други, същото количество сол може да няма никакъв ефект. Проблемът е, че нито един доктор или учен не може да прецени какъв е случаят при всеки отделен пациент.

Забранени храни при високо кръвно

Това, съчетано с факта, че голямото количество сол е вредно за сърцето ви, означава, че намаляването на количеството натрий, прието чрез готварската сол, е препоръчителна част от здравословната ви диета. Тези препоръки са особено важни при определянето на високото кръвно налягане, дължащо се на проблеми с бъбреците.

Избягвайте наситените мазнини, особено трансмазнините. Те са вредни за сърцето и кръвоносните съдове. Тъй като в условията на високо кръвно налягане кръвоносната ви система е вече натоварена, допълнителното напрежение може да бъде катастрофално.

В балансираната ви диета трябва да присъстват оскъдни количества наситени и трансмазнини (червено месо, храни от заведения за бързо хранене) и умерени количества други мазнини - маслини, масло от рапица и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
име
име
03.09.2015 14:23
Към Диана:
Вероятно е от стрес. Стресът има свойството да се трупа, задълбочава и не изчезва от самосебе си, тъй като е в резултат на постоянни затормозяващи фактори и/или сбъркана житейска нагласа.
Ако човек има финансови затруднения, неотложна работа, изнервя се и недоспива, или е преживял загуба на близък, която не може да преболедува, това води до спазъм на кръвоносните съдове - и хипертония.
Излекуването е въпрос на помъдряване и смирение, което обаче се постига с осъзнаване, че е нужда промяна. И продължително следвана нагласа, издигане над битовизмите и т.н...
26
0
диана
диана
14.11.2014 20:55
Майка ми и баща ми се движат постоянно, не купуват колбаси. Не ядат мазно месо, а само домашно пилешко. Защо имат високо кръвно?
35
3