Тайните на крехкото телешко месо
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на крехкото телешко месо

Тайните на крехкото телешко месо

Тайните на крехкото телешко месо

Телешкото месо става вкусно и крехко, ако се спазват някои правила при приготвянето му. За да стане телешкото задушено по-вкусно, преди да го сготвите, го потопете в брашно и го запържете до златисто.

Запърженото месо заедно с останалата от пърженето мазнина се премества в тенджера, залива се с малко бульон или топла вода и се задушава на бавен огън.

По време на задушаването месото се обръща няколко пъти или се разтърсва тенджерата, за да не загори месото. Долива се топла вода, ако се налага.

Когато месото вече е готово, сосът от задушаването се прецежда и се полива с него месото при сервирането.

Тайните на крехкото телешко месо

Месото за задушаване може да е със сухожилия, не е задължително да е бонфиле. Задушаването размеква мускулната тъкан и месото става крехко.

Когато месото омекне, трябва да се махне от котлона, защото прекалено дългото задушаване води до преваряване на месото и вкусът му се променя.

Задушавайте телешкото месо, без да го режете на парчета. Най-добре се задушава парче с тежест около два килограма.

Печеното телешко месо става много вкусно само ако се използва висококачествено месо, най-добре бонфиле. Месото не трябва да е мазно. Добре е преди печенето да се маринова в смес от оцет, мед и подправки.

За изпичането на парче телешко с тежест около два килограма се изискват около два часа печене във фурната. За да се получи месото крехко, начукайте го с дървено чукче, посолете го, поръсете го с малко брашно, запържете го до златисто от всички страни.

Преместете го в тава с необходимите размери, залейте с мазнината от пърженето и печете, като постоянно поливате месото с мазнината от печенето. При нужда се добавя вода.

Месото е готово, когато го пробиете с вилица или нож и от него изтича прозрачен сок.

За бульони се използват костите от телешкото месо, за задушено – гърдите и плешката, за супа – джоланът. За печене са подходящи парчета от задните бутове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати