Как се бият белтъци на сняг
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се бият белтъци на сняг

Как се бият белтъци на сняг

Отделяне на белтък от жълтък

Искате белтъци, които изглеждат като сняг? Вижте как можете да ги направите така и кои са факторите, които влияят на получаването на желания от вас сняг.

Мазнина – дори малки следи от нея биха повлияли сериозно на разбиването на белтъците на сняг. Счупете и отделете белтъците от жълтъците, както е показано на горната снимка, като първите поставете в съвсем суха и чиста купа.

В белтъците не трябва да има остатъци от жълтъците, тъй като те съдържат мазнина. Бъркалките, които ще използвате по-късно също трябва да са сухи и чисти. Хубаво е да не използвате пластмасови съдове, тъй като те добре абсорбират мазнината и могат да останат мазни, дори след старателно измиване.

Температурата и времето – белтъците трябва да са със стайна температура, а не студени, когато започнете тяхното разбиване. При стайната температура яйченият протеин е по-еластичен и ще се образуват по-хубави въздушни балончета. Студените белтъци изискват по-дълго разбиване и повече усилия.

Киселини – ако добавите при разбиването малко киселина като лимонов сок или оцет помагате на белтъците да достигнат пълния си обем и твърдост. Използвайте ¼ ч.л лимонов сок за 1 белтък.

Разбиване на белтъците

Сол – добавяйте за по-лесното разбиване на белтъците, дори когато те ще се използват за сладки изделия. Сложете я преди да започнете разбиването.

Захар – разбитите със захар белтъци стават на хубав и твърд сняг. Тя служи за стабилизиране и помага за достатъчната твърдост, защото изсмуква водата от структурата на белтъка. Моментът на добавяне на захарта е много важен за разбиването. Ако искате да добавите ¼ ч.ч. захар или по-малко е хубаво да я сложите още в началото.

Ако ще използвате повече захар започнете бавно да я добавяте, когато белтъците са разбити хубаво на не твърд сняг. И в двата случая добавяйте захарта бавно отстрани на купата, в никакъв случай директно в центъра.

Степен на разбиване на белтъците – започвайте от по-ниска към по-висока степен на разбиване. На по-ниската степен разбивайте докато получите хубава пяна, а след това увеличете към средна и най-висока скорост.

Време - веднага след като е разбит белтъчения сняг трябва да се използва, тъй като след около 5 минути структурата му започва да се разваля.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
иванка
иванка
01.03.2014 17:26
страхотно се разбиха
1
0