gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кафе при високо кръвно

Кафе при високо кръвно

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Пиене на кафе
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Кафето е една от най-често консумираните напитки в света. Активното му действие се дължи най-вече на високото съдържание на кофеин, който е естествен стимулант. Той стимулира активността на нервната система, прави ни по-будни, съсредоточени и жизнени.

Тази активност може да има и негативни ефекти. Кофеинът има съдосвиващо действие, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Поради факта, че кофеинът се съдържа във високи концентрации в кафето, тази напитка често се свързва със сърдечните заболявания и високото кръвно налягане.

За разлика от много други стимуланти, кофеинът има слаб стимулиращ ефект и има кратка продължителност на живот в тялото ви. Интересен е фактът, че кофеинът има самоограничаващ се ефект - той действа на бъбреците по начин, увеличаващ собствената си екскреция.

Многократно е доказано, че консумацията на кофеин не увеличава риска от високо кръвно налягане, сърдечно заболяване или инфаркт.

След мащабно изследване на повече от 85 хиляди жени, продължило 10 години, се доказва, че редовната консумация на кафе не довежда до по-голям риск от тези болести, дори и при жени, пиещи по над 6 чаши кафе на ден. Много комитети по хипертония изрично посочват, че консумацията на кафе не е свързана с високото кръвно налягане.

Кафе

Някои скорошни изследвания доказват слаба връзка между консумацията на кафе и високото кръвно налягане, като ефектът е краткотраен.

Кръвното ви налягане може да се повиши веднага след употребата на напитката, като този ефект се наблюдава най-често при хора, които обикновено имат по-високи стойности на кръвното. При 15% от изследваните хора се наблюдава спадане на кръвното налягане след консумация на кофеинови напитки.

В кафето се съдържат полифеноли, които намаляват броя на активираните тромбоцити в кръвта. Това намалява шанса за образуване на кръвни съсиреци, които са рискови фактори за предизвикване на инфаркт.

Същите полифеноли намаляват и концентрацията на вид протеини, важни фактори на възпалението. Пиенето на кафе ще ви осигури задоволително количество от тези вещества, които се смятат, че намаляват риска не само от сърдечно-съдови, но и от много бъбречни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#180192
Зелен чай!! Той има 4 пъти повече кофеин от кафето! Но има и танин, както и катехини - фенолни съединения, проявяващи се като антиоксиданти. Танинът пък удължава ефекта на зеления чай до 48 часа! Освен че разширява кръвоносните съдове, зеленият чай има и мощен дехидратиращ ефект! Тоест изхвърля голямо количество излишна вода от тялото, което в комбинация със съдоразширяващия ефект доста добре сваля кръвното.
1
0