gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасни ли са растителните мазнини

Опасни ли са растителните мазнини

DesislavaDesislava
Новак
217448
Опасни ли са растителните мазнини
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Какво не е наред с растителните мазнини? Редица учени, диетолози, лекари, изследователи и специалисти по хранене правят изследвания по този въпрос и споделят своите възгледи, според които растителните мазнини не са толкова полезни колкото си мислим.

Основният проблем се състои в това, че полиненаситените мазнини съдържат дълговерижни мастни киселини, които са изключително крехки и нестабилни.

Ненаситените мазнини в някои сготвени храни издържат само няколко часа, даже и да бъдат съхранени в хладилник. Оказва се, че те са главният виновник за застоялия вкус на храните.

Установено е, че храненето със застояла храна, приготвена с растителни мазнини не е по-малко вредно от яденето на храни, в които те присъстват в прясно състояние т.е. не са подлагани на термична обработка.

Това е така, защото те се окисляват в много по-висока степен след като попаднат в тялото, влизайки там те са изложени на температури, които са достатъчно високи да предизвикат токсични разпади, особено, като се комбинират с непрекъснато подаване на кислород и катализатори, като желязо.

Според тези учени дори когато дълго време не сме употребявали растителни мазнини, полиненаситените мастни киселини се запазват съхранени в тъканите, само за да бъдат освободени по време на стрес, гладуване и през нощта, когато човек е в покой и е заспал.

Направени са изследвания на почти всички части от тялото и се оказва, че особено уязвима е ендокринната система и в частност щитовидната жлеза.

Забавянето на метаболизъма, ниския разход на енергия, както и проблеми с щитовидната железа са често срещани при хора, които прекомерно употребяват растителни мазнини.

Дават за пример маргарина, който е добит в резултат на втвърдяване на растителни мазнини, оказва се, че транс-мастните киселини и трансмазнините се образуват при получаването му.

А пък транс мазнините вече са признати, като водещ фактор за сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и други хронични и фатални заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати