Как да комбинираме храните

Как да комбинираме храните

За да се радвате на добро здраве и хубаво храносмилане от голямо значение е как се храните и как комбинирате храните в ежедневното меню.

Човешкият организъм не е пригоден да справя със смилането на повече от една концентрирана храна. Всяка храна, освен плодовете и зеленчуците е концентрирана.

Принципът за правилното комбиниране на храните се основава на факта, че всяка храна съдържа определени хранителни вещества. Някои от тези вещества са пасивни при наличие на други хранителни вещества, а други реагират помежду си остро и причиняват определени смущения в храносмилането.

Едно от основните правила за правилно комбиниране на храните е да не смесвате белтъчини и въглехидрати по време на едно ядене. Въглехидратните храни могат да се комбинират помежду си, а белтъчни храни не бива да се консумират заедно.

Как да комбинираме храните

Не смесвайте плодове и зеленчуци на едно хранене. След като консумирате плодове е хубаво да изчакате половин час, преди да ядете каквото и да било. Ако сте яли банани изчакайте около 45 минути. След консумацията на друга храна най-добре изчакайте три часа, преди да посегнете към плодовете.

Съчетавайте ориза само с прясна салата, а към него може да добавите само мазнина, като олио, зехтин или пък масло.

Сиренето също съчетавайте с прясна салата, но без хляб, ориз или картофи.

Не съчетавайте бобови култури с хляб, ориз, картофи, сирене или ядки.

Старайте се макароните, които купувате да са черни, т.е. от пълнозърнесто брашно. Яжте ги в с олио, зехтин или масло, но не ги комбинирайте с яйца, сирене или кашкавал. Тук отново е подходяща комбинацията с прясна зеленчукова салата.

Зеленчуковата салата трябва да присъства редовно в менюто ви. Старайте се при всяко едно хранене тя да съставлява около 70% от приетата храна, а концентрираните продукти като хляб, ориз, картофи, бобови култури едва 30%.

Не консумирайте месо с хляб, картофи, ориз, сирене или мляко. Старайте се да гарнирате само със зеленчуци.

Шоколадът, сладоледът и тортите трябва да се консумират самостоятелно. След такъв прием нека следващият ден да е разтоварващ плодов ден.

Киселото мляко е белтъчен продукт и е желателно да се консумира самостоятелно без хляб, плодове, ориз и други.

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати