Селен и щитовидната жлеза
Selen i štitna žlezdaСелен и щитовидная железа
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Селен и щитовидната жлеза

Селен и щитовидната жлеза

DesislavaDesislava
Новак
217468
Селен и щитовидната жлеза
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Заедно с йода, селенът е важен микроминерал за поддържане на правилното функциониране на щитовидната жлеза. Той е от съществено значение за нея, защото регулира производството на хормони в щитовидната жлеза и отговаря главно за хормона Т3, който е много важен за нея.

Направени са изследвания които еднозначно доказват положителният ефект, който оказва селенът за намаляване на риска и проблемите с щитовидната жлеза, бременност и проблеми с плодовитостта, сърдечни заболявания и прогресията на ХИВ и СПИН. Според проучванията режима на хранене и географското положение, могат да повлияят на количеството селен, който приемаме.

Той е основен микроминерал намиращ се в почвата, като обикновените култури поемат ограничени количества от него. Приемането на необходимите количества селен от организъма водят до увеличаване на метаболизъма на хормоните на щитовидната жлеза, да подобри фертилността, помага за борбата с раковите клетки, както и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и артрит.

Направени са изследвания на хиляди жени, които имат проблеми с щитовидната жлеза и всички са поставени под общ знаменател, като е констатирано, че обичайните нива на селен при тях са изключително ниски. Оказва се, че селена играе ключова роля при вирусните инфекции, специално при вируса на СПИН, като пациенти с ниски нива на селен е по вероятно да умрат от вируса, отколкото тези с нормални нива.

Що се отнася до щитовидната жлеза, селена е съставна част на ензима, който помага за конвертирането на хормоните Т3 и Т4 към периферните органи, така че недостига му може да доведе до неправилното и функциониране.

Оказва се, че селенът е много важен хранителен елемент, който не се произвежда в човешкото тяло, а трябва то да си го достави отвън, заедно с поетата храна.

И така когато в организма ни има недостиг на селен първото нещо което се случва в него е отслабване на имунната система, която е пък главния виновник за проблемите с щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е един малък детайл от нашето тяло. Тази жлеза произвежда хормони, които засягат всеки процес в организъма, всяка система и всяка функция в него.

Заболяването на щитовидната жлеза може да доведе до рязко увеличаване или намаляване на теглото, опадане на косата, запек, сънливост и много ниски нива на енергия, оток и кожни проблеми, като това е само една малка част от един дълъг списък.

Вие наистина не може да живеете нормално ако имате заболяване на щитовидната жлеза. За това като първа стъпка за предпазване от този сериозен проблем е да се уверите, че приемате достатъчни количества селен.

Бразилските орехи са най-силно концентрираният източник на селен. Отглежданите при идеални почвени условия млади гъби, шийтаке гъби, треска, скариди, риба тон, камбала, телешки черен дроб и сьомга са отличен източник на селен.

Много добър източник на селен са пилешките яйца, агнешко месо, ечемик, слънчоглед, синапени семена и овес.

Ако смятате, че имате заболяване на щитовидната жлеза или дефицит със селен, посъветвайте се със специалист преди да вземате каквито и да било мерки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
48
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
За хора с проблеми в щитовидната жлеза ,се изписват хапчета Селен пие се по 1 на ден и Тиреостим на др Милко Тошков пият се сутрин и вечер по 1 След месец се прави почивка ,не се пият после пак по схемата и всичко е ок !
0
0
Асие
Асие
25.03.2014 17:53
Много полезна информация но искам да попитам ако селена се взема под формата на таблети дали ще има същия ефект
10
0