Хранене при химиотерапия

Хранене при химиотерапия

Хранене при химиотерапия

Ако сте подложени на химиотерапия и искате да се чувствате, колкото се може по-добре през това време, то това с което се храните може да облекчи до голяма степен състоянието ви. Лъчетерапията и химиотерапията оказват влияние не само на карцинома, а и на храносмилателната ви система.

Макар че при всеки човек е различно, то няма лошо да се запознаете с някои съвети за храненето, които могат да ви помогнат да се справите с неприятните странични ефекти.

Химиотерапията може да промени усещането ви към дадени храни, като им придаде метален вкус или ги направи непоносими за вас.

Най-често това се наблюдава при месото и водата. Ако не можете да пиете натурална вода, то си купете ароматизирана минерална или поставете резeн лимон към чешмяната. С месото можете да направите следното, опитайте да го смените с други източници на протеини като яйца, нискомаслени млечни продукти, боб и риба.

Много от хората на химиотерапия получават запек. За това се постарайте да поддържате организма си хидратиран, като поемате достатъчно течности и увеличите приема на фибри. Чрез изпражненията човек изхвърля от тялото си всичко, което не му е нужно и за това е много важно да се справите със запека.

Внимавайте с наддаването на килограми. Много хора по време на лечението трупат излишни килограми, които им вредят по много причини. За това подбирайте храна с ниско съдържание на мазнини, а за сметка на нея увеличете зеленчуците.

Ако пък сте от тези със страничен ефект диария, то избягвайте мазните и пържените храни, кофеина, подсладените напитки и плодовите сокове, суровите зеленчуци и сладките алкохоли. Храните, които обикновено се понасят добре, включват овесена каша, повечето плодове без кожа, сладки картофи и ориз.

Внимателно следете с какво се храните, като водите дневник на храните, които ви причиняват запек, диария и гадене. Това би помогнало доста на специалистите, за да могат оптимално да ви бъдат полезни.

Хранене при химиотерапия

Някои видове химиотерапия предизвикват рани в устата. В такъв случай избягвайте пикантните и горещите храни, алкохола и пийте повече течности за да поддържате устата си влажна. След хранене изплаквайте със солена вода, това може значително да облекчи симптомите.

Пийте много течности. Повръщането и диарията, съчетани с недостатъчен прием на течности може да доведе до дехидратация. Признаци за това са суха и лепкава уста, хлътнали очи, отделяне на малко урина, неспособност за отделяне на сълзи. Пиенето на течности може да ви спаси от обезводняване.

Овладейте гаденето. Избягвайте много горещите храни, храните със силен аромат и пикантните храни. За да намалите гаденето пийте чай от джинджифил или мащерка.

Избягвайте алкохола. По време на химиотерапия трябва да се щади черния дроб, защото той помага на организма да се справи с токсините. Алкохолът може да увеличи стомашно-чревнoто неразположение и да си взаимодейства с придружаващите химиотерапията лекарства.

Не приемайте хранителни добавки и ограничете приема на зелен чай. Те съдържат много витамини, минерали, билки и растителни продукти, които в съчетанието с някои съставки на лекарствата могат да подействат като наркотично вещество.

Зеления чай пък съдържа фитохимикали и антиоксиданти, който могат да иман негативен ефект върху химиотерапията.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати