gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко плодове е добре да ядем на ден

Колко плодове е добре да ядем на ден

Колко плодове е добре да ядем на ден

Яжте плодове” е една от изпитаните и истински препоръки за здравословна диета и здравословен начин на живот. Изобилието от плодове на вашата трапеза може да ви помогне да предотвратите сърдечно-съдови заболявания и инсулт, помага при контрол на кръвното налягане, намалява риска от ракови и стомашно-чревни заболявания, предпазва от загуба на зрението.

Какво означава много? Най-новите препоръки за здравословно хранене са от пет до тринадесет порции плодове и зеленчуци на ден, в зависимост от приема на калории.

Има неопровержими доказателства, че диета богата на плодове може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Едно от най-големите изследвания в тази област е направено в Харвард и според него при хората, който ядат средно 8 порции плодове и зеленчуци на ден, рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява с 30 процента.

Въпреки че всички плодове допринасят за понижаване на тези рискове, особено важни се оказват цитрусовите като портокали, лимони, лайм и грейпфрут.

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт и като такъв е важно той да бъде контролиран. Според направеното изследване ефекта от яденето на „повече” плодове е поразителен.

С редовната консумация на плодове, човек естествено регулира приема на мазнини и го намалява. Това от своя страна пряко допринася за сваляне на систоличното налягане.

Редовното ядене на плодове също намалява риска от някои ракови заболявания като такива на гърлото, устната кухина, хранопровода, стомаха и рак на белия дроб.

Оказва се, че ярко оцветените плодове съдържат каротеноиди (съединения, които човешкото тяло превръща във витамин А), които могат да ни предпазят от рака на гърлото и белия дроб.

Плодовете са ползотворни и за стомашно-чревния тракт те съдържат фибри, които са изключително полезни. Приемането и може да успокои раздразнените черва, може да облекчи и предотврати запек.

Плодовете са заредени с много витамини, фибри и фитохимикали. Чрез замяната на някои храни в диетата ни с тях ние можем да си осигурим един по-добър и здравословен живот. Почти няма лоши плодове.

Понякога просто трябва да подберем подходящите за нас и да си хапваме, без да се притесняваме. Те не са нещо което може да ни навреди или убие.

Рейтинг

5 3
4 5
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ваня
Ваня
05.08.2015 22:45
и в краина сметка какъв е отговора на въпроса от заглавието?
0
0