Гигантски паразит в рибни консерви у нас

Гигантски паразит в рибни консерви у нас
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

Дори и да четете внимателно етикетите на продуктите, които купувате, да се информирате за това, които съставки са полезни или вредни, няма гаранция, че си купувате безопасна за здравето храна и че някой нежелан жив организъм няма да изскочи от опаковката.

Поредното доказателство за това дойде от родната агенция по безопасност на храните, която оповести, че от търговската мрежа се изтеглят опасни консерви от черен дроб на риба [треска].

Консервите са с произход Полша, а причината за изземването им от търговската мрежа е наличието на паразит, съобщи д-р Ивайло Йотов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в град Ловеч.

Цели 658 броя консерви са изтеглени от търговската мрежа и в момента отлежават в складовата база, която се намира в град Ловеч.

Действията на агенцията са след подаден сигнал от Областна дирекция по безопасност на храните – град Бургас. След вземането на проби и изследвания, е установено наличието на гигантски паразит, с размери 1.5 – 2.5 см в консервирания черен дроб от риба треска.

Веднага след това Българска агенция по безопасност на храните е разпоредила изтегляне на наличните количества от близо 700 консерви от търговската мрежа и фирмата вносител е започнала процедура по изтеглянето от пазара на цялото количество.

За случая е известен и Европейският орган по безопасност на храните, както и фирмата производител. Вероятността от риск за човешкото здраве от паразита е малка, защото рибният продукт е претърпял термична обработка, обясняват от агенцията.

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аз
Аз
09.12.2012 12:47
Да бяхте написали дата когато това се е случило или поне година и месец. Така висяща статия във времето не е много ориентираща кога се е случило това, дали е актуално или не е.
5
0