Селен в храната

Селен в храната

Селенът е минерал, който е необходим на нашия организъм в малки количества, но без него е невъзможно правилното функциониране на системите на тялото.

Той предпазва тялото ни от развитието на някои хронични заболявания, злокачествени заболявания, сърдечни болести, също така регулира работата на щитовидната жлеза и укрепва имунната система.

Селен се съдържа в продуктите с растителен произход. Една от най-богатите на селен храни са бразилските орехи. Твърди се, че 4 бразилски ореха на ден могат да ви набавят нужното количество селен.

Количеството на минерала зависи от почвата, в която са отгледани тези продукти. Селенът също така се съдържа и в някои видове месо и морски продукти.

Храни, съдържащи селен, са риба тон, говеждо месо, пуешко месо, яйца, домашно сирене, овесени ядки, бял и кафяв ориз, сирене чедър, гъби, слънчогледови семки.

Храни със селен

Препоръчителната дневна доза селен за хората от различните възрасти е различна.

Така за децата от 1 до 3 години препоръчителната доза селен е 20 милиграма; от 4 до 8 години е 30 милиграма; от 9 до 13 години дозата е 40 милиграма; от 14 до 18 години дозата е 55 милиграма; от 19 години нагоре 56 милиграма.

В периода на бременност се препоръчват 55 милиграма селен дневно. В периода на кърмене жената трябва да получава 70 милиграма селен дневно.

Много е важно да не се надвишава дневната норма на селен.

Липсата на достатъчно селен в организма може да провокира развитие на проблеми с щитовидната жлеза, както и да се отрази върху имунната система и тя прогресивно да отслабва.

С липса на селен в организма се свързват и заболявания като болест на Кешан, при която се уголемява сърцето и кръвта функционира лошо, както и болест на Кашин-Бек, която води до остеоартропатия.

За някои групи хора селенът е необходим и може да се набавя с хранителни добавки. Такива са хората с намален имунитет, също така тези, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт или имат липса на йод в организма или проблеми с щитовидната жлеза.

Рейтинг

5 4
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Соня
Соня
04.11.2013 20:26
При оперирана щитовидна жлеза със заместитело приемане на л тирокдин може ли да се приема като добавка селен и колко.
1
0