Здравословно хранене през Великденските пости

Здравословно хранене през Великденските пости
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

Здравословното хранене по време на Великденските пости е много важен въпрос, защото Великият пост се пада в доста тежко за организма време — прехода от зимата към пролетта, когато се пренастройват всички жизнени процеси.

За да не се навреди на организма и постенето да подобри здравето, трябва да се отнесем внимателно към храненето през този период. От гледна точка на диетологията могат да се отбележат положителни и отрицателни качества.

Неблагоприятните фактори са, че по време на постенето се забраняват продукти с животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, риба.

Така човек получава недостатъчно желязо, цинк, витамин В12, което може да доведе до анемия и авитаминоза. Може да възникне и липса на витамин D, заради което калцият се усвоява лошо, което е в допълнение на липсата на приема му.

Великият пост е отлична възможност да разнообразим храненето си с нови натурални продукти от растителен произход и вкусни, полезни ястия.

Разрешените продукти са изключително полезни за организма на съвременния човек. В тях се съдържат всички биологически активни компоненти, които не достигат на живеещите в градовете, тъй като хората наблягат на полуфабрикатите, бързото хранене и сандвичите.

Забранените месни продукти могат да бъдат заменени със соеви продукти, за да се набавят белтъчини. Така могат да се заменят и млечните продукти.

Включете в храната си всякакви каши, макаронени изделия и картофи – те са отличен източник на енергия, придават бодрост и сила.

Здравословно хранене през Великденските пости

Задължително в храната трябва да присъства растителна мазнина – 1-2 лъжици дневно. Плодове и зеленчуци не по-малко от половин килограм дневно.

За профилактика на пролетната депресия трябва да ядете и ястия от кафяв ориз, пшеница, леща, можете да си набавяте и витамини като задължителна добавка към храната.

Не забравяйте да поемате достатъчно количество вода – около два литра дневно. За любителите на сладкото е полезен медът и сушените плодове, които са източник на витамини и микроелементи.

Хранете се поне 4-5 пъти дневно, в определено време и предъвквайте добре храната, за да се адаптира по-лесно оргавизма към новото растително хранене.

След края на постите трябва постепенно да се върнете към предишния начин на хранене. Неслучайно се започва с яйца – те са балансиран продукт, който стимулира активността на стомашния тракт след дните на въздържание.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
16
16
20.08.2013 18:19
Малко сте подранили. Днес е 20 август 2013 година.
0
0