gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кое месо колко време се пече

Кое месо колко време се пече

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кое месо колко време се пече

Предварителната обработка на месото изисква то да се промие бързо на течаща вода, като парчето трябва да е цяло. Ако е нарязано то губи ценни сокове и намалява хранителната си ценност. Във френската кухня миенето е заменено с бланширане.

След като се измие или се бланшира, месото се подсушава и се изчиства от сухожилия и излишната мазнина. От мазнината трябва да остане слой около 2—3 мм, който ще попречи на прекалено бързото изпаряване на сокове и ще запази сочността на месото.

Месото, което ще се пържи или задушава, трябва да се нареже в зависимост от ястието. Реже се в посока на мускулните влакна, за да не се нарушава целостта на клетките.

За по-вкусно ястие може месото предварително да се маринова в подправки или марината с оцет. Преди задушаване месото трябва да се посоли, да се набрашни и леко да се запържи от всички страни.

След това се слага в подходящ съд, залива се с мазнината от пърженето и се пече във фурната, като често се полива с образувалия се при готвенето му сос. Ако е необходимо се добавя и вода.

Кое месо колко време се пече

Може да се разбере кога е готово, като се набожда с вилица. Ако тя влиза лесно и от месото излиза прозрачен и не много обилен сок, значи може да се изключи фурната.

Свинското месо се пече средно около час и половина за парче от два килограма. Ако искате да го приготвите алангле, тоест от него да изтича розов сок, времето за печене е по-малко. За алангле свинското месо се пече по-малко от час. Когато го прободете и от него изтича сок, значи вашият специалитет алангле е готов.

Месото на домашните птици и дивеча, а също и продуктите, които ще се запичат с него, трябва предварително да се сварят, задушат или бланшират.

За телешкото месо е нужно малко повече време, отколкото за свинското. Времето му за печене зависи от това как сте подготвили месото – неговото предварително сваряване, задушаване или бланширане.

При запичането на месото е важно да се постигне златиста и хрупкава коричка. Това става на най-високите градуси. Когато коричката е готова, температурата се намалява наполовина до неговото пълно приготвяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати