gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранителна пирамида за деца

Хранителна пирамида за деца

Хранителна пирамида за деца

Идеята да се представи здравословното хранене във вид на пирамида не е нова. Има разработени пирамиди, при които най-голямата тухла са въглехидратите, по-малката са белтъците и така нататък.

Представете си пирамида, състояща се от сектори, всеки от които е група от хранителни вещества. Това е хранителната пирамида. Всички групи хранителни вещества в нея са еднакво важни и без нито една група не може да има правилно хранене.

Единственото различие е в съотношението. От нещо има повече, а от нещо по-малко, което не означава, че не е важно. Това е принципът на здравословно хранене.

Детският организъм трябва да получава всички вещества, от които има нужда. Ако прекараме за всеки сектор хоризонтални линии от върха на пирамидата, ще определим зависимостта на количеството хранителни вещества от нуждата от калории за денонощие.

Хранителна пирамида за деца

При някои деца има голяма загуба на енергия, а други водят по-малко подвижен живот. При някои теглото се качва рязко, а при други спада. Именно от това се определя количеството, като съотношението между секторите остава същото.

В първият сектор на пирамидата на храненето са зърнените продукти - това са пълнозърнест хляб, макаронени изделия, овесени и други ядки и трици. Нуждата от тези продукти се колебае между 3 и 5 порции дневно.

Вторият сектор са зеленчуците. Те могат да са пресни, замразени, консервирани или във вид на сок. Разделят се на тъмно-зелени, оранжеви, бобови, нишестени.

Те трябва да са 4 порции дневно. Има се предвид, че през деня трябва да се поемат поне четири пъти различни зеленчуци - това може да е салата от четири вида зеленчуци.

Третият сектор са плодовете – пресни, замразени или във вид на сок. Дневната норма е от 1 до 5 порции. В четвъртия сектор са мазнините – това е най-малкият сектор. Общата им дневна норма не бива да надвишава 3 супени лъжици.

Петият сектор е за млечните продукти с дневна норма 2-3 порции. В шестия сектор са белтъчините - това са месо, птици, риба, боб, яйца. Дневната норма е между 2 и 7 порции.

Тъй като при всеки нуждите са строго индивидуални, хранителната пирамида препоръчва усреднено количество и съотношение „от” и „до”. За да определите подходящото за вашето дете хранене, трябва да вземете предвид поставената задача – комфорта и дали начинът му на живот е активен или то предпочита да прекарва времето си пред компютъра.

Ако то е с пасивен начин на живот, наблегнете на зеленчуците и плодовете в храната му, без да ограничавате и белтъчините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
a
a
27.06.2013 15:21
как ще накарате повечето деца да изядат толкова зеленчуци??!?!?!?!
0
0