Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Обезмасляване на млякото

Обезмасляване на млякото

DesislavaDesislava
Новак
217311
Обезмасляване на млякото

Защо да изберем обезмаслено, един или два процента мляко като пълномасленото е с 3.7 процента мазнини? Не е ли това прекалено малка разлика, за да се притесняваме? Затова нека разгледаме разликата в съдържанието на калории и действителния размер на мазнини в млякото от всеки вид.

Препоръчителният избор за всеки възрастен е обезмаслено или 1% (нискомаслено) мляко. Те съдържат от 34 до 37 калории в 100 г и от 0.4 до 1.4 г мазнини.

Двупроцентното мляко съдържа около 40-42 калории и 2 грама мазнини. То е подходящо за хора с по-високи нужди от калории и такива, които не ядат много храни с високо съдържание на мазнини (особено деца).

Пълномасленото мляко е подходящо за малки деца и хора, които имат проблем с получаването на всички мазнини и калории, от които се нуждаят телата им. При него калориите са 60-90, а мазнините са 3.6 - 6.5 грама. Показаните стойности се отнасят за 100 грама кисело мляко като при прясното и калориите и мазнините са в повече.

За да се обезмасли млякото от него се премахват голяма част или всички мазнини като заедно с това се губят витамин А, минералните соли, млечната захар и белтъците. След този процес млякото става по-рядко, не толкова сладко и с лек синкав оттенък.

Неговата калоричност става значително по-ниска и за това то се препоръчва при много диети или здравословни проблеми, изискващи по-ограничен прием на мазнини.

Как се обезмаслява мляко?

Около 75 процента от мазнини в млякото се съдържат в каймака. Затова, за да си обезмаслите мляко е необходимо да го премахнете. Добре е още преди да сте го сварили да го оставите в съд на хладно място и след около половин час на повърхността му ще се е отделил леко жълтеникав слой.

Премахнете внимателно този слой, защото това са всъщност мазнините на млякото. След като се сври отново оставете да се охлади и периодично събирайте образувалия се каймак, така ще си приготвите домашно обезмаслено мляко.

Другият метод, по който можете да постигнете този ефект е, като избиете маслото от него, това разбира се е доста по трудоемко. Оставете млякото в бутилка и ако тя е пълна, отделете част от него.

Започнете енергично да разклащате бутилката за около 15-20 минути до образуването на малки гранули на повърхността. След това прецедете през памук и цедка и отново получавате домашно обезмаслено мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest