Цените на хляба и олиото скачат

Цените на хляба и олиото скачат

Цените на някои храни у нас в последно време удариха рекордни тавани. След нечуваното повишение на яйцата, стана ясно, че и основни храни като хляба и олиото ще се търгуват вече по-скъпо.

Предстои и скок в цената на хляба с над 10%, защото има ръст в стойностите на основните суровини и горивата. Наред с това предстои и увеличение на цената на тока, обясни председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.

Поскъпване на пшеницата се дължи на завишаването на разходите за торове и обработка на почвата средно с около 20%, оплакаха се зърнопроизводителите. Кукушева е категорична, че хлябът скоро ще поскъпне с повече от 10 на 100.

В момента средната цена на зърното е около 350-360 лева за тон. При така увеличените разходи за производство, вероятно цената на зърното би трябвало да нарасне на около 400 лева за тон", заяви заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Той допълни, че се очаква тежка за зърнопроизводителите година и прогнозата е за по-малко производство на пшеница с около 20%. Причината е заради измръзването през зимата и сушата през есента.

Цените на хляба и олиото скачат

Успоредно с това стана ясно, че няма как завишаването на цените на основните суровини, на горивата и на тока да не повлияят и върху формирането на цената на олиото.

Слънчогледовото масло скоро ще лъсне по рафтовете с осезаемо по-висока цена, но от бранша засега не се ангажират с точни изчисления колко ще се покачи цената му у нас.

Доколкото суровината за олиото поскъпва, цената й у нас зависи от стойността на външните пазари. В момента цената на слънчогледа се движи от порядъка на 760-800 лв. за тон, обясни председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслодайни продукти в България Яни Янев.

Той допълни, че селскостопанските производители, собствениците на стоката са в пълното си право да изчакват по-високи цени.

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати