Лечебни свойства на царевицата

Лечебни свойства на царевицата

Царевицата, която е толкова вкусна, е и много полезна. Тя има много ценни лечебни свойства. По време на цъфтежа под царевичните листа се образува така наречената царевичната коса, която е основен продукт за създаване на много лекарствени добавки.

Царевичната коса се събира в периода на млечната царевица. Косата се отрязва и веднага се изсушава на сянка, защото иначе почернява.

В царевичната коса се съдържат етерични масла, аскорбинова и пантотенова киселина, витамин К и други полезни вещества. Лечебните препарати от царевична коса се използват за диуретично и кръвоспиращо средство.

За лечение с царевична коса трябва да приготвите отвара от нея. Една супена лъжица суха царевична коса се залива с чаша и половина студена вода. Кипва се и се вари един час на бавен огън. Охлажда се, прецежда се и се пие по две супени лъжици четири пъти дневно.

Лечебни свойства на царевицата

Тази отвара е полезна при възпаления на жлъчката и жлъчните пътища, а също така и при заболявания на черния дроб, които се съпровождат от проблеми с жлъчката.

Заради повишеното съдържание на витамин К отварата от царевична коса се използва за лечение на кръвотечения, които са свързани с намаляване на протромбин.

Отварата от царевична коса има силно изразено диуретично действие, подтиска апетита, затова се използва ефективно за отслабване.

Царевичното олио също е много ценен продукт. То е отличен източник на ненаситени мастни киселини. Царевичното олио регулира нивото на холестерола.

За профилактика на атеросклероза се пие по 20 милилитра царевично олио три пъти дневно. То е много полезно за мозъка. Царевичното масло намалява нервното напрежение и умората, подобрява обмяната на веществата.

Царевичното олио спомага за по-добрата работоспособност и помага при подуване на стомаха. За тази цел се пие по една супена лъжица царевично олио дневно след хранене.

Лечението с царевично олио и царевична коса не се препоръчва за хора с проблеми с апетита и с повишено кръвосъсирване. Отварата от царевична коса напълно се забранява при физическо изтощение.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати