gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраним яйцата по-дълго

Как да съхраним яйцата по-дълго

Яйца

Правилно съхранени яйцата мога да издържат по-дълго от месец. Възможно е те да останат годни за употреба до 45 дни след снасянето им.

Ако купувате яйца винаги проверявайте срока на годност оказан върху опаковката, защото консумирането на стари яйца би могло да предизвика стомашно-чревно разстройство и салмонела.

Домашните яйца не винаги са с чиста черупка и въпреки това никога не ги мийте, освен преди непосредствената им употреба. Това е едно от първите правила, ако искате да съхранявате вашите яйца правилно.

Върху черупката на всяко яйце има естествен защитен слой, който предпазва вътрешността му и ако той бъде отстранен вероятността да достигне въздух и бактерии до там е много по-голяма.

Една от хитростите, за да запазите яйцата за по-дълго време е да ги намажете внимателно с памук напоен с олио. Това е ефектен метод, чрез който се предотвратява навлизането на бактерии в яйцето и загубата на влага от него.

Никога не оставяйте яйцата на стайна температура, защото тя се оказва най-благоприятната температура за развиване на бактерии. Един ден оставени така се равнява на една седмица престояване в хладилника.

Най-добре е яйцата да се съхраняват в хладилник или мазе, защото това е най-благоприятната температура за тях. Така те могат да издържат там около 4-5 седмици.

Въпреки правилното съхранение винаги може да се случи да попаднете на развалено яйце. Затова има два теста, които можете да направите в домашни условия, ако се съмнявате в годността им.

Вземете суровото яйце и го потопете в чаша с вода, ако то потъне, значи е годно за консумация, ако изплува над водата е добре да го хвърлите.

Другият начин да разберете, че яйцето е развалено е като го счупите в отделен съд и ако жълтъкът е цял и не се разлива, то значи няма проблем да го използвате, но при условие, че той се разлива и доловите неприятна миризма то със сигурност е развалено.

Правилно обработени и съхранени яйцата рядко се развалят, ако ги задържите достатъчно дълго, по-вероятно е те просто да изсъхнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати