Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Девет храни, които могат да ни надживеят

Девет храни, които могат да ни надживеят

DesislavaDesislava
Новак
217311
Девет храни, които могат да ни надживеят

Вие току що сте започнали да готвите по някоя от любимите си рецепти и точно по средата се оказва, че ви липсва един от продуктите, защото сте го хвърлили по време на последното почистване на вашата кухня. Това е доста неприятна ситуация, в която не трябва да попадате отново особено ако става на въпрос за изброените по долу храни.

Когато се съхраняват правилно тези всекидневно употребявани продукти могат да останат годни за използване в продължение на години, понякога десетилетия-дори и след като са били отворени. Те биха загубили незначителна част от своите качества с течение на времето. Така че, помислете два пъти преди да изхвърлите някои от тях.

Мед. Чистият мед е толкова траен и може да запази не само своите вкусови качества за неопределено време. Той може да промени цвета и консистенцията си, може да се захароса с течение на времето, но това няма да го направи опасен. Съхранявайте го в хладно помещение и го дръжте плътно затворен. Ако е станал на кристали можете да го разтопите на водна баня.

Ориз. Оризът има неопределен срок на годност, когато се съхранява без замърсители. Изключение прави кафявият ориз, който поради високото си съдържание на мазнини няма да се запази толкова дълго. Съхранявайте го на хладно и сухо място, ако вече сте го отворили го приберете в херметически затворен съд като за по-голяма сигурност може да го оставите в хладилник или фризер.

Девет храни, които могат да ни надживеят

Захар. Бялата, кафявата или пудра захар никога не се развалят, защото те не поддържат развитието на бактерии. Единственото, което трябва да направите с нея е да и попречите да стане на бучки. За това я съхранявайте на най-вече сухо и хладно място в херметически затворен съд.

Твърд алкохол. Спиртните напитки-водка, ром, уиски, джин, текила и други подобни никога не се развалят, дори и да сте разпечатили бутилката. Вкусът и ароматът им може да се промени, да избледнее, но това ще отнеме векове преди да забележите. Съхранявайте на хладно, тъмно място, далеч от директна топлина и слънчева светлина, в добре затворена бутилка.

Кленов сироп. Чистият кленов сироп не само прави вашите палачинки специални, но добавя и вкус на голяма гама от ястия. Най-добре от всички той може да бъде запазен във фризера.

Чист екстракт от ванилия. Да той е много по-скъп от самата ванилия, но се запазва завинаги, така че никога няма да загубите неговите качества. Да се съхранява на хладно и тъмно място като се държи в херметически затворен съд.

Дестилиран бял оцет. Много подходящ за маринати, дресинги и салати, той ще остане не променен с течение на години. Само го съхранявайте на тъмно и хладно място, затворен добре след употреба.

Царевичното нишесте. Съхранено на сухо място без замърсители, то ще остане годно дълги години за вашите сосове и пудинг.

Сол. Солта е овкусител, който никога не остарява и не се разваля, съхранен на хладно и сухо място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
rrrr
rrrr
05.02.2013 15:48
за ориза не съм сигурна. мисля, че колкото е по-стар, толкова по-трудно увира. Това го знам от един хондурасец, те нали вместо хляб, всеки ден ядат ориз.
0
0