Лечебните свойства на морковите

Моркови

Морковите са зеленчуци, които са с ценни вкусови и лебечни качества. Морковите са известни с високото съдържание на каротин, който се превръща в тялото ни във витамин А.

Каротинът се усвоява по-добре от организма, ако се съчетава с мазнини, тъй като е мастноразтворим. Затова морковите трябва да се консумират с олио, зехтин, сметана или друг вид мазнина.

Освен каротин морковите съдържат много витамини - В1, В2, В6, С, D, Е, К и РР, а също така и много полезни минерални вещества и ферменти, както и етерични масла.

Благодарение на ценния с исъстав морковите оказват положително влияние върху всички системи на човешкия организъм.

Морковите са полезни при лечение на много заболявания, а също така се употребяват и като профилактично средство. Те имат общоукрепващо действие, освен това действат разхлабващо, антисептично, диуретично, противовъзпалително, обезболяващо и улесняващо зарастването на рани.

Морковите се използват при авитаминоза, анемия, настинки, стомашни разстройства, намаляване на кърмата при кърмачки. Морковите са полезни при болести на сърцето и на кръвоносните съдове, както и при камъни в бъбреците.

Ползи от Моркови

Морковите не се препоръчват при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Все пак е добре да се посъветвате със специалист, преди да започнете да използвате морковите с лекарствена цел.

При анемия се препоръчва всеки ден да се изпива една чаена чаша смес от сокове на моркови, червено цвекло и ряпа. Препоръчва се всяка сутрин да се консумират сто грама настъргани моркови с олио.

При хрема се препоръчва в носа да се капят капки от смес от сок от моркови и олио в равни части. При кашлица се препоръчва смес от сок от моркови с мед в равни количества – тази смес се консумира по една чаена лъжичка седем пъти дневно. Препоръчва се също така консумацията на сок от моркови, разреден със същото количество прясно мляко. Консумира се по една супена лъжица седем пъти дневно.

При ангина се препоръчва гаргара на гърлото със смес от равни части сок от моркови, мед и преварена вода.

При високо кръвно се препоръчва консумацията на смес от равни части сок от моркови, лимонов сок, сок от хрян и мед. Консумира се по две чаени лъжички три пъти дневно, половин час преди хранене.

При намаляване на кърмата се препоръчва пиенето на сок от моркови, разреден с малко прясно мляко и подсладен с мед. Пие се по половин чаша три пъти дневно.

При камъни в бъбреците се пие по половин чаша два пъти дневно смес от три части сок от моркови, една част сок от червено цвекло, една част сок от краставица.

При изгаряне и измръзване върху мястото се слагат настъргани моркови.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Делче
Делче
24.09.2013 00:06
Моя съпруг има гастрид и започна да пие всяка сутрин сок от моркови. Е действат разхлабващо повярвайте
1
1
четяща
четяща
23.09.2013 22:29
Не съм съгласна, че морковите действат разхлабващо. Напротив, дават се за лекуване на разстройство. Даже на бебета с такъв проблем се варят моркови и се дава водата.
0
1