Тънкости при приготвяне на суши

Суши

Японската кухня е неповторима и привлекателна за всички, които обичат изискания необикновен вкус. Вкусно и апетитно суши можете да приготвите и в домашни условия.

Традиционните компоненти за суши са сьомга, листа от водорасли нори, които са пресовани, освен това – скариди, ориз за суши, хайвер на зърна, уасаби, маринован джинджифил, рачешки ролца, меко сирене, соев сос.

Големите ролове се наричат футо-маки, малките – хосо-маки. Необходима ви е плетена бамбукова подложка за по-лесна работа с компонентите за приготвянето на суши.

Върху бамбуковата подложка се поставя един лист нори, като гладката му страна трябва да е откъм подложката.

Суши Сет

Намокрете пръстите си с вода и сложете в долната една трета на листа ориза и допълнителните съставки. Навийте норито на руло с помощта на бамбуковата подложка, като се движите от долу нагоре. Придържайте плънката с пръсти.

Навивайте бавно, като притискате плътно. След това рулото се слага върху дъска и се нарязва на ролове.

За да приготвите ориза за суши, използвайте ориз, който е специално предназначен за тази цел. Измийте 180 грама ориз във вода, докато тя не стане прозрачна.

Сварете ориза за две минути в 250 милилитра вода. Изключете котлона и оставете ориза да набъбне десет минути под капак. Махнете капака и оставете за още десет минути.

Смесете една чаена лъжичка сол и една чаена лъжичка захар, а след това две чаени лъжички оризов оцет. Разбъркайте всичко и леко затоплете. Пресипете ориза в купа, добавете маринатата и разбъркайте. Трябва да получите около 450 грама готов ориз.

Оризовият оцет не може да бъде заменен с ябълков или винен, тъй като те имат специфичен аромат. Но ако се налага, можете да използвате винен оцет, в който да добавите една чаена лъжичка захар и половин чаена лъжичка вода. Всеки рол се топва в смес от малко уасаби и соев сос, а след това се хапва миниатюрно парченце маринован джинджифил за изчистване на вкуса.

Приготвяне на Суши

Сред най-известните ролове са роловете Калифорния, които могат да бъдат приготвени вкъщи. Необходими продукти: половин авокадо, 1 краставица, 250 грама ориз, 4 супени лъжици сусам, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 60 грама рачешки ролца, 1 супена лъжица майонеза, 2 листа нори.

Ролцата се разрязват по дължина, авокадото се изчиства от кората, отделя се костилката, нарязва се на дълго на ленти и се напръсква с лимоновия сок.

Краставицата се разрязва по дължина и след това се нарязва на квадратчета. Сусамът се запържва на тиган без мазнина. Върху бамбуковата подложка се слага прозрачно фолио, върху него се слага норито.

Оризът се разделя на две, едната се разпределя равномерно върху норито и леко се притиска. Норито се обръща много внимателно, така че оризът да е от страната на прозрачното фолио.

От вътрешната страна норито се намазва с половината майонеза в долната една трета на листа, разпределят се половината нарязани рачешки ролца, авокадото и краставицата.

С помощта на бамбуковата подложка се навиват рула и се нарязват на ролове. С останалата плънка се пълни втори лист нори. Готовите ролове се овалват в сусам.

Рейтинг

5 2
4 3
3 4
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Александър
Александър
20.04.2013 13:05
"Оризовият оцет не може да бъде заменен с ябълков или винен". Напротив, може! Може да добавите в марината от обикновен оцет, захар и сол...най-спокойно и от марината на джинджифила. Стига да не прекалите, разбира се!
0
0