gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Бланширане на скариди и други морски дарове

Бланширане на скариди и други морски дарове

Скариди

Бланширането е метод на приготвянето на храната, при който продуктът се пуска много бързо в изключително гореща вода. Тази топлинна обработка цели подобряването на качеството на храната, както за приготвяне в момента, така и за консервиране.

Скаридите се поддават много добре на бланширане, защото така или иначе за тях не е нужно много време за приготвяне. Бланширани скариди се използват в различни ястия, особено са подходящи за салати. Целият процес на бланширане отнема не повече от няколко минути.

Изсипете в подходяща тенджера вода, сложете и 1 ч.л. сол и я оставете да заври на силен котлон.

Пригответе купа с лед и студена вода. Пуснете скаридите във врялата вода и ги оставете за 1 минута. Извадете скаридите и веднага ги пуснете в купата с леда, а след като напълно се охладят ги наредете върху хартиена кърпа за да изсъхнат. След като скаридите са вече подсушени можете да ги обелите. Бланширането значително улеснява този процес.

Октопод

Потапянето на храната във вода с лед спира процеса на готвене.

Ако искате да бланширате октопод процедурата е същата, но ако е замразен първо трябва да го оставите да се размрази за един ден. За малки октоподчета са необходими 1-2 минути във врялата вода, за такива със среден размер 4-5 минути, а за по-големи октоподи 8-10 минути.

Можете да бланширате и омари. Омарите се оставят за 1 минута във врящата вода, а след това се изваждат и се оставят да се охладят за 20 минути.

Даже и различните калмари стават много вкусни когато се бланшират за 2 минути и след това се панират до получаване на златист цвят.

Морските дарове са чудесен начин да приготвите бързо и изискано ястие. Бланширането от друга страна е метод да се запазят вкусовите качества не само на морските продукти, но и на гъби, плодове и зеленчуци.

В предварително загрятата вода може да се добави не само сол, но и минимално количество оцет и различни подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати