Кои картофи са най-добри за пържене
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои картофи са най-добри за пържене

Кои картофи са най-добри за пържене

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кои картофи са най-добри за пържене
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Различните сортове картофи са подходящи за различен вид термична обработка. Така например белите картофи са перфектни за пюре или за варене, но изобщо не са подходящи за печене и пържене.

Картофите, които са жълти при разрязване, имат леко сладникав вкус и са идеални за печене и пържене, но не са подходящи за приготвяне на пюре.

Сортовете картофи се различават по това дали имат много нишесте.

Картофите с високо съдържание на нишесте се сваряват бързо. Картофите с ниско съдържание на нишесте са подходящи за пържене.

Ако при разрязване на картофа с нож върху него остане белезникава течност, това е нишесте, значи това е картоф с високо съдържание на нишесте.

Кои картофи са най-добри за пържене

Ако картофите са прораснали, това е знак, че няма ценни вещества и витамини в картофите. При зелени петна по картофите е по-добре да ги изхвърлите, те съдържат изключително отровния соланин.

Когато пържите картофи, е много важно да изберете олио с добро качество. Най-вкусни и хрускави се получават картофи, които са пържени в смес от равни части олио и краве масло, предварително разтопено. Дори да добавите една супена лъжица масло към олиото за пържене на картофи, това ще промени аромата и вкуса на картофите.

Пърженето на картофи става най-добре в тиган с дебело дъно. Картофите за пържене се нарязват на пръчици, кубчета, кръгчета или на лодчици. След като се нарежат картофите, трябва да се измият добре, за да остане в тях по-малко нишесте, а след това да се подсушат добре, за да хрускат.

Подготвените по този начин картофки се пържат в сгорещена мазнина до златисто. Хрускавите картофи се получават, ако ги пържите на силен огън, меките – на слаб.

Малко преди да извадите картофите от тигана ги посолете. Ако пържите картофите във фритюрник, е важно кога ще ги пуснете във врящата мазнина. За тази цел ще ви помогне парченце хляб. Когато го пуснете в мазнината, то трябва да стане кафяво за една минута. Тогава е времето да започнете пърженето на картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати