Как да си изчистим фурната
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си изчистим фурната

Как да си изчистим фурната

Как да си изчистим фурната

Чистенето на фурната не е сложна и непосилна задача, която отнема на домакинята много време. В наши дни ние много по-лесно почистваме повърхностите, отколкото нашите майки например са го правили.

Някои от печките са с тефлоново покритие и дори са самопочистващи се, но по-точно отделят пара, която ще ви помогне по-лесно да почистите фурната. Ако ви предстои закупуване на печка е хубаво да обърнете внимание на това предимство.

Ако обаче имате фурна, която не е самопочистваща пак бихте могли да я почистите много лесно. Хубаво е да си спестите чистене, когато печете нещо и знаете, че то цапа много просто да завиете тавичката с алуминиево фолио.

В случай, че фурната ви е по-замърсена купете препарат, който е силен обезмаслител. Напръскайте от него и изчакайте да престои, така повечето петна падат. След около половин час забършете.

Малък трик, който можете да използвате е като оставите чашка с лимонов сок да загрее до кипване. Така сокът ще опръска стените на печката и ще успеете да почистите лесно, но и най-хубавото – екологично. Това е евтин метод, без намесата на никакви химикали и разбира се не на последно място ароматът, който се получава е чудесен.

Содата за хляб е едно от най-добрите средства за почистване. Тя премахва загоряло и миризми, мазнини и налепи.

За да почистите фурната трябва да приготвите паста от сода. Напълно достатъчно е да смесите половин пакет от содата с вода и да разбърквате, докато не се получи гъста смес. С тази смес можете да изчистите не само фурната, но и котлони и загорели съдове.

Друг начин за ефикасно почистване на фурната е с влажна пемза. Тя доста добре ще отстрани мръсотията.

Почиствайте редовно фурната с топла вода, в която е разтворен или бял оцет или лимон.

Старайте се да избягвате почистващи препарати, които съдържат сода каустик и други отровни вещества, остатъците от които не могат да се изчистят абсолютно прецизно. Изпарявайки се тези вещества могат да попаднат в храната, която печете.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Марго
Марго
07.01.2014 13:42
-сода за почистване, та нали новите фурни са с такова покритие и гланц, които биха се разрушили от почистване с сода или абразивни препарати
-силен обезмаслител- те разяждат покритието, отсраняват гланца и др.покритие, остават люспи от материала
-влажна пемза-по този начин само нанасяме непоправими щети с тези агресивнистържещи пемзи
-оцет и лимон-може и да действат, нямам опит с тях в почистването на фурни
-фолиото-да, идеално средство за избягване на пръски
6
4