Какво да правим, ако се изгорим в кухнята

Какво да правим, ако се изгорим в кухнята

Изгарянето е увреждане на тъканите на организма, предизвикана от действието на висока температура или химически вещества. Степените на изгаряне са четири: почервеняване на кожата, поява на мехури, умъртвяване на кожния слой и умъртвяване на тъканите в дълбочина.

Много често човек се изгаря в кухнята, докато готви нещо - или го опръсква вряло олио от тигана, или докосва, без да иска, с ръка горещата фурна.

Засегнатото място трябва веднага да се охлади с вода и да се поръси със сода за пиене. Изгореното място може да се покрие с месестата част на тиква. Може да се правят промивки с отвара от 40 грама натрошена дъбова кора, залята с чаша вряла вода, прецедена и изстинала.

Лечебно действие има и приготвената смес от невен, жълт кантарион - по една лъжица, и две лъжици цвят на бяла лилия, заляти с 500 милилитра слънчогледово олио. Тя трябва да се приготви предварително. Сместа се държи 9 дни на тъмно и се използва за външно средство при всякакви изгаряния.

Какво да правим, ако се изгорим в кухнята

По-дълго време за приготвяне изисква лек, приготвен от една част стрит цвят от жълт кантарион и две части зехтин. Сместа престоява 2-3 седмици и се прецежда. Напоява се марля и се слага върху изгореното или раздразнено място.

Друго средство, което обаче не се приготвя предварително, се прави от жълтъците на няколко твърдо сварени яйца, които се намачкват и се запържват в тиган, докато не се получи черна лепкава маса. С тази смес се намазва изгореното място и кожата заздравява много бързо.

В качеството на ефективно средство при лечение на изгаряне се използва и медът. Той намалява чувството за болка, предотвратява появата на мехури и помага за бързото възстановяване на кожата.

Може да настържете суров картоф до получаване на 100 грама каша. Добавя се 1 чаена лъжица мед и се разбърква добре. Смес около 1 сантиметра дебелина се слага върху марля и се прави компрес. Бинтова се и стои 2 часа. След махане на марлята остатъците от сместа се отстраняват. Такива компреси трябва да се правят няколко пъти.

Ако имате алое, можете няколко пъти дневно да правите превръзка върху изгореното място, като използвате листо, на което е отстранен горния слой или е добре намачкано, така че да пусне сок.

При леки изгаряния без мехури, можете да използвате смес от 1 супена лъжица олио или зехтин, 2 супени лъжици сметана и яйчен жълтък. От сместа направете компрес и бинтовайте. Сменяйте веднъж на ден.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Капка
Капка
18.03.2012 15:40
Млади кулинари,вашите препоръки срещу изгаряне са добри но има и по-качествени средства.Става въпрос за крем против изгаряне-"ВЕРАНТОЛ".Това е едно средство с десет
различни приложения,но с най бърз ефект при изгаряне.
Ако поставите крема непосредствено след изгарянето на по плътен пласт кожата поема крема и изгарянето се заличава веднага,при условие че не е дълбоко езгарянето.
Ръчичката на малко бебе бе изгорена върху радиатор-след
четири дневно постоянно мазане не остана и следа от дълбокото обгаряне със силна болка.
Лично пострадах от обгаряне на кръка.Не знаех за същесву-ването на този крем,кракът ми се разрани,след като прило-
жих верандол след 4-5 дни раната зарастна и дори не оста-
ви белеци.Това е най доброто средство срещу изгаряне.
6
0