Оправяне на прегорели и преварени ястия

Оправяне на прегорели и преварени ястия

Ако сте прегорили макарони или зеленчуци, докато ги варите или печете, веднага ги преместете в друг съд и едва тогава можете да доготвите ястието. При преместването преместете само този слой от ястието, който не е прегорял. Не загребвайте отдолу, за да не попаднат прегорели парчета в новото ястие.

Ако прегори прясно мляко, бързо се премества в друг съд, предварително изплакнат със студена вода, и отново се кипва. За да се отстрани миризмата на прегоряло, млякото се прецежда два пъти през плътна тъкан, като между прецежданията тя се измива с гореща вода и се изстисква. След това млякото отново се кипва. Препоръчително е да се консумира студено, за да се избегне миризмата на прегоряло.

Продукти, които има шанс да прегорят, се пържат в съд с дебело дъно. Преди да сложите нова порция продукти да се пържат, трябва да почистите мазнината от предишните продукти, защото те се превръщат в черни парчета и развалят вкуса на мазнината и на продуктите, които се пържат след това в нея.

Ако препържите черен дроб и той стане прекалено сух, залейте го със сос от сметана, кипната с предварително запържен лук. Оставя се двадесет минути дробът да поеме течността и тогава се сервира.

Ако варите бъбреци и те миришат неприятно и след като са сготвени, се нарязват на филийки, заливат се със студена вода, кипват се и се варят петнадесет минути. Водата се излива.

Ако неприятната миризма не е премахната, процедурата се повтаря, като при варенето се добавя стъбло от целина или нарязан на ситно магданоз, а също така бял пипер на зърна и един-два дафинови листа.

Ако сте преварили пиле или друг вид птица, отцедете я от бульона, охладете я и я оставете за пет часа в хладилник, за да се стегне. След това го нарежете на порции и сервирайте студено. Ако го затоплите отново, то направо ще се разкашка.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати