Как се готви китайското зеле

Китайско Зеле

Китайското зеле има диетични и лечебни свойства, то е богато на витамини и минерали. Китайското зеле съдържа витамините А, В1, В2, В6, РР, С, E, P, K.

Освен това китайското зеле съдържа въглехидрати, аминокиселини, органични киселини, пектинови и азотни съединения. В Китай китайското зеле е известно като растението на дълголетието. То съдържа ценната аминокиселина лизин, която укрепва имунитета и пречиства кръвта.

Китайското зеле е полезно за всички, но се препоръчва най-вече на хора, които искат да отслабнат, както и на хора със сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания.

Много вкусна е салатата от китайско зеле. Тя се приготвя от един кочан зеле, 2 зелени чушки, 1 глава лук, сока от един лимон, 1 морков, сол, зехтин.

Зеленчуците се нарязват на ситно, солят се, разбъркват се добре и се поливат с лимоновия сок и със зехтин. Салатата се слага в дълбока чиния, в която са сложени предварително няколко големи листа от китайско зеле.

Вместо сол може да се използва соев сос, а любителите на чесъна могат да добавят една ситно нарязана скилидка. Много вкусно е кимчи, приготвено от китайско зеле.

Необходими продукти: 2 кочана китайско зеле, 1 чаена чаша морска сол, 2 литра вода, 2/3 чаена чаша червен пипер, 1 глава лук, 4 намачкани скилидки чесън, 1 щипка джинджифил на прах, 3 супени лъжици готварска сол, 1 супена лъжица захар, половин малка бяла ряпа, 2 връзки зелен лук, 1 супена лъжица ориз, 1 супена лъжица брашно.

Как се готви китайското зеле

Кочаните китайско зеле се измиват, разрязват се на дълго на две части и се отстраняват твърдите части. Потопяват се във вода, за да влезе водата между листата – това е необходимо, за да се разпредели солта равномерно.

Разпределя се морската сол между листата. Откъсват се четири големи листа и се солят, те ще са необходими на по-късен етап.

Всичко се слага в съд, залива се с вода и се затиска с тежест. След три часа кочаните се обръщат. След шест часа зелето се извива много добре, отцежда се и се оставя в гевгир за половин час. Откъсва се парченце от средата на кочана, за да разберете колко готварска сол ще е необходимо да добавите след това.

Оризът се сварява в една чаша вода и се прецежда, водата се слага да кипне отново и в нея се добавя една супена лъжица брашно, размита с малко вода.

Ряпата се нарязва на ситно, зеленият лук се нарязва на парченца с дължина пет сантиметра, главата лук се реже на тънки пръстени.

Смесват се чесънът, джинджифилът, червеният пипер, захарта и оризовата вода. Тази смес се добавя към нарязаните зеленчуци и се разбърква. След половин час се добавя сол при необходимост.

С получената смес се намазва обилно всяко листенце от зелето, след това половинката кочан се притиска, взима се едно от дългите листа, увива се половинката и се слага в подходящ съд.

След като и четирите половинки са в съда, се покриват с останали от зелето листа и всичко се оставя за едно денонощие на стайна температура.

След това трябва да престои три дни в хладилник. Преди консумация кимчи се нарязва на парченца с дължина 3 сантиметра. Кимчи запазва вкуса си около три седмици.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати