Как се чисти шкембе

Как се чисти шкембе

Шкембето присъства в много от традиционните български рецепти. Няма българин, който да не е опитвал шкембе чорба, която не само е лек за страдащите от махмурлук, а и една от прекрасните чорби приготвяни по нашия край.

Почти във всички големи супермаркети се продава шкембе, което е готово за готвене. Но преди да стигне до там то е било фабрично обработено като от него са отстранени власинките и натрупаните слоеве остатъци от храна и стомашни течности.

Всеки на когото му се е налагало да чисти шкембе знае, че това не е едно от най-приятните и лесните неща с които ни се е случвало да се справим в кухнята.

И сега нека да кажем как се чисти шкембе в домашни условия. В различните краища на страната това става по различен начин или по-точно казано във всяка къща е различно. Ето няколко предложения как да се справите с това.

Ако имате току що извадено домашно шкембе, то сигурно знаете, че то е с доста неприятен аромат. Първото, което трябва да направите е да изплакнете шкембето с вряла вода.

След което го оставете настрана и си пригответе останалите необходими неща. Трябва ви малко гасена вар и пясък. Какво да направите с тях?

Как се чисти шкембе

1. Обърнете шкембето от страната, на която са власинките.

2. Вземете малка част от гасената вар и го натъркайте добре.

3. Оставете да престои за около 3-5 минути.

4. След това го поръсете с пясъка и размачкайте с ръцете си все едно перете на ръка някоя дреха, докато варта се е разнесла добре по цялото шкембе.

5. Сложете го на дървена дъска и вземете нож, с който стържете шкембето в обратна на власинките посока.

6. След тази процедура го изплаквате с вода и сте готови.

Вторият начин е доста по-прост. Вземете тенджера, в която сипете достатъчно количество вода, колкото да покрие шкембето. Сложете тенджерата на котлона и оставете докато водата е пред завиране. Потопете шкембето и след 20-30 секунди го извадете.

Започнете да стържете с нож по същия начин както в първото предложение. Стържете шкембето докато стане бяло, а ако не сте успели да го изстържете добре го потопете пак за малко във водата, за да може да се попари отново и да успеете да отстраните всичко от него.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
станимир
станимир
19.11.2014 13:23
вижте, да си говорим открито, дори почистено по този начин си остава един тънък аромат на лайна. някой знае ли как да се премахне и този аромат? обожавам шкембе, но ако хвана и най- малка миризма на лайна, изхвърлям тенджерата през терасата.
2
2
Кака
Кака
21.11.2013 12:34
това с пясъка е доста озадачаващо... а с гасената вар се обработва шкембето, което купуваме в магазина... на село обикновено го попарват с вряла вода и го остъргват хубаво с ножа - така хем му се запазва "автентичния аромат", хем не се прекалява с химията! ;-)
9
2
маринова
маринова
04.05.2013 09:17
перфектно
4
1