Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Как да си направим прасенце на пещ

Как да си направим прасенце на пещ

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Как да си направим прасенце на пещ

Печеното младо прасенце е едно от най-вкусните и празнични ястия. Прасенцата са любими на много хора заради вкусната хрускава кожичка и крехкото месо.

Ако по изчистеното прасенце има косъмчета, те се отстраняват с пинсети или се опърлят. За да бъде прасенцето по-вкусно, то се посолява, а преди самото печене се подсушава много добре. За да се получи хрупкава кожичка, трябва постоянно да се навлажнява прасенцето, докато се пече.

Печеното прасенце се сервира цяло и се разрязва на масата. Първо се отрязват бутчетата, после се нарязва тялото и се сервират парчета месо заедно с част от плънката, ако има такава.

За да стане прасенцето вкусно, смесете подправки по вкус със сол и ги втрийте в кожата на прасенцето и във вътрешността на тялото. Оставете го да престои четири часа на стайна температура и го избършете с кърпа.

Пригответе плънка по ваш вкус. Прасенцето става много вкусно, ако го напълните с лук и други зеленчуци. Плънката се натъпква добре във вътрешността на прасенцето, но не се прекалява с нея, тъй като обемът й се увеличава по време на печенето, особено ако в нея има и ориз.

Прасенцето се зашива, а с помощта на голяма игла и конец се пробождат и фиксират двете предни крачета, така че да са изпънати покрай главата.

Кожата на гърба на прасенцето се срязва на няколко места с тънък нож, за да излиза мазнината през разрезите. Прасенцето се слага в тава с коремчето надолу. Полива се с разтопено масло и в кожата му се втрива шепа сол. Ушите и опашката се обвиват с фолио, за да не изгорят по време на печенето.

Прасенцето се пече във фурна, предварително загрята на 180 градуса. След половин час проверете дали мазнината е достатъчно и ако се е изпарила, долейте малко затоплен на водна баня зехтин.

Поливайте прасенцето на всеки половин час. Прасенцето е готово, когато кожичката му стане хрупкава и златиста. Можете да сервирате прасенцето както топло, така и студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
42
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Stoqn
Stoqn
08.11.2012 19:19
Някой да знае от къде да си купя прасенце за печене, но да е хубаво! Щото на два пъти се случи, като го изпечеш и вместо месце, има нещо подобно на лигаво желе ! :((
А уж беше "домашно гледано"
0
0
Дани
Дани
16.01.2014 21:03
На място от близкото село. Там наистина са домашно гледани. Питаш и ще те упътят.
0
0