gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ролята на магнезия в храненето

Ролята на магнезия в храненето

Ролята на магнезия в храненето

От дефицит на магнезий страдат около 90% от хората. Този минерал участва в много от биохимичните процеси в организма и докторите не винаги могат да определят, че причината за някои заболявания е именно липсата на достатъчно магнезий.

Някои от симптомите за този вид дефицит са безсъние, стрес, хипертония, аритмия, лесно уморяване и изтощаване, депресия и променливи настроения, раздразнителност, болки в гърба, камъни в бъбреците, остеопороза и главоболие.

Ако имате някои от тези симптоми, трябва да преразгледате начина си на хранене и да си набавите липсващия ви магнезий, така може да се справите със заболяванията и да се чувствате по-добре.

Когато нервните клетките не получават магнезий, те не могат да предават, стават лесно възбудими, нарушават работата на цялата нервна система. От това може да се появят последици като безсъние и депресия.

Високото кръвно налягане се поддава на намаляване при постъпване на магнезий в кръвта. Той разширява кръвоносните съдове и така налягането намалява.

Магнезият участва в обмяната на вътреклетъчните процеси и влияе на енергийния потенциал на всяка клетка и организма като цяло.

В резултат на пълноценно подхранване на клетките с магнезий може да укрепне нервната система, да се нормализира кръвното налягане и да се подобри работата на стомашно-чревния тракт.

Магнезият забавя процесите на стареене, спомага за заздравяване на зъбите, укрепва мускулите и избавя от мускулни крампи.

Трябва да се знае, че дори при постъпване на достатъчно количество магнезий в организма, той се изразходва неправилно ако пиете алкохол, пушите, злоупотребявате с лекарства, често сте подложени на стрес, извършвате тежък физически труд, ядете много сладки и тестени продукти, пиете много кафе.

Дневната норма за прием на магнезий е 0.1 – 0.5г. Тази норма може да се увеличи в периоди на възстановяване след операция или тежки боледувания и при алкохолизъм.

Източник на магнезий са ядките, бобовите култури, овес, елда, ориз, зеле, карфиол, сирене, ръжен хляб. Магнезий се съдържа в картофите, цвеклото, доматите, морковите, бананите и динята.

От месните продукти най-високо е съдържанието на магнезий в заешкото месо, телешкото и свинското. Диетолозите препоръчват поне 1-2 пъти седмично в менюто ни да присъстват пшенични кълнове и да пием какао.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати