Обелките на банан и киви полезни ли са

Обелките на банан и киви полезни ли са

Оставете белачката за плодове, когато смятате да хапнете банан или киви. Кората на тези плодове съдържа много ценни хранителни вещества и витамини, които просто изхвърляте.

Веществата в кората на някои плодове също така предпазва от сериозни заболявания. Кората не е единственият източник на полезни вещества, който пренебрегваме. Стъблата и сърцевината също имат високо съдържание на хранителни вещества и са много полезни.

Много от плодовете и зеленчуците е по-добре ако се консумират небелени. Достатъчно е предварително добре да се измият и по този начин да се запазят техните качества, тъй като хранителната полза на една част от продукта се допълва с друга.

При бананите екстрактът от обелки е чудесен антидепресант, тъй като тези плодове имат високо съдържание на серотонин. Полезни са също така за зрението, заради антиоксиданта лутеин.

Обелките на банан и киви полезни ли са

Препоръчва се банановите обелки да се сварят около 10 минути, да се прецеди течността и да се пие охладена. Може да се направи и нектар, като сварените предварително кори се пуснат в сокоизтисквачка. Изсушени, банановите кори са много вкусни, ако при процедурата се добави и малко захар.

Кората на кивито е много полезна. Освен че е пълна с антиоксиданти, тя има противовъзпалително и антиалергенно свойство. В сравнение с вътрешността кората съдържа три пъти повече антиоксиданти, а също така унищожава болестотворни микроби като стафилококи и други, които са причинители на стомашни отравяния.

Тъй като ще е доста трудно и неприятно да изядете кивито заедно с кората, пуснете го в блендер и изпийте приготвения по този начин нектар.

Кората на цитрусовите плодове също е много богата на антиоксиданти супер флавоноиди, съществено понижаващи нивото на лошия холестерол. Съдържанието им в кората е 20 пъти повече отколкото във вътрешността.

Когато си приготвяте фреш от цитруси, слагайте и кората в сокоизтисквачката. Преди това обаче добре я измийте, защото при транспортирането кората се обработва с много консерванти.

Ананасът също се препоръчва да се консумира с кората. Освен на влакна и витамин С, кората на ананаса е богата на бромелаин – ензим, който предпазва стомаха и помага за по-бързото храносмилане.

Кората е доста твърда и за да не се изгубят полезните й съставки, може да се начупи и смели в блендер до каша и така да се допълни към плода.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
лили
лили
18.05.2012 18:40
нали се варят
1
0
Въпрос
Въпрос
17.05.2012 09:10
Добре но какво ще кажете за вирусите и бактериите които могът да се намират по кората на бананите и кивито ? Редно ли е да ги ядем по този начин, дори и след измиване ?
2
1