Какво съдържат рулцата от раци

Какво съдържат рулцата от раци

Основен компонент на рулцата от раци не е месото от рачешки опашки, а пречистен рибен белтък, известен като сурими. Сурими се прави от месото на бяла риба, най-често хек, но също така риба меч, тилапия, различни видове акули. То се надробява до пюре и след това се сварява, за да стане еластично. На японски сурими означава пюре от риба.

Освен сурими в състава на рулцата от раци влизат картофено нишесте, растителна мазнина, сол, захар, вода, натурален ароматизатор, натурален оцветител и хранителни добавки, подчертаващи вкуса и запазващи структурата на продукта при дълбоко замразяване.

Нишестето в рулцата от раци се използва като свързващ елемент на молекулите на рибния белтък. След температурна обработка нишестето дава на крайния продукт допълнителна еластичност.

Но количеството нишесте в продукта не бива да превишава 10%, защото в противен случай крайният продукт губи еластичност и става трошлив и сух.

При производството на рулцата от раци се използват само натурални ароматни екстракти, получени от тихоокеански раци. За имитиране на цвета на натуралното рачешко месо рулцата се покриват със слой оцветено тесто, в състава на което влизат два натурални оцветителя – червен пипер и кармин.

Комбинацията на тези два пигмента позволява да се получи широк спектър червени оцветители – от оранжев до пурпурен. Използваните натурални хранителни добавки не само подобряват качеството на продукцията, но и са полезни за здравето.

Карагинани – това са природни сгъстители, получавани от червените морски водорасли от рода Rhodophyceae. Човечеството отдавна е установило, че морските водорасли са източник на много микроелементи, необходими на организма.

Различните видове водорасли дават различни видове карагинан. Използват се главно заради тяхното желиращо свойство. Освен това някои видове карагинан пречат за отделяне на вода при дълбоко замразяване.

Натриевият глутамат, който се съдържа в рулцата от раци, сам по себе си няма вкус и миризма, но има особеното свойство да подсилва вкуса на други продукти. Няма причина за притеснения относно съдържанието на натриев глутамат в продуктите. Той присъства в много видове хранителни продукти и в човешкия организъм.

Рейтинг

5 5
4 10
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (19)

Изпрати
Ани
Ани
12.08.2013 22:03
Глутамата,който се съдържа естествено в някой растения е съвсем различно нещо от този синтетичния.Първият е безвреден,втория отровен!!!Всеки който се е интересувал от темата го знае.Мамка ви манипулатори,нямате спирка.
19
0
криси
криси
12.08.2013 15:45
първо се запознайте много добре с натриевия глутамат и тогава пишете дали е полезен или не , определено е поръчкова статия
12
0
Стига бгмама!
Стига бгмама!
12.08.2013 13:36
Престанете с тези глупости за глутамата. Огромни количества натриев глутамат има в доматите, соята, гъбите и много други, за това те се ползват като подправка. Многобройни изследвания има за "вредата" му и няма нито едно което да показва, че е вреден. Ако имаше, това щеше да значи, че трябва да забранят доматите.
1
10
глутамат
глутамат
09.02.2015 16:25
Натриевият глутамат в доматите, соята и гъбите не е вреден , тъй като е създаден по естествен път, а тук се говори за химичното съединение глутамат, което съдържат рулцата от раци .Не вярвам то да е безвредно.
11
0
Име
Име
12.08.2013 10:21
Ясно! Поръчкова статия.
7
1
Ива
Ива
12.08.2013 00:40
Притесняваме се и още как, че натриевият глутамат се съдържа в много видове хранителни продукти. И за съжаление това се смята за нормално в нашата държава...
5
0
даниел
даниел
10.08.2013 16:47
значи взимаме белтък от хубави риби и го слагаме в скапани продукти ? наистина? като сухото мляко в киселото мляко , "от крава е" казват от Данон , е браво и на вас, а за глутамата, е... въпрос на интерес , но не в името на истината
4
0
nikolowkz
nikolowkz
10.08.2013 14:14
Добро утро! хаха
0
0
Прост, та Дрънка!
Прост, та Дрънка!
10.08.2013 09:00
Готино бе, кво?! Рулца от раци без раци, краве сирене от палми и кренвирши от вестници. Да живей пазарната икономика! И да има повечко хайверче и шампанско за фармацевтичната и медицинската мафия, все повече хапчета ти ги шитват по-скъпо от дрога...
11
0
Мая
Мая
09.08.2013 23:19
по-големи глупости не бях чела, още малко и глутамата ще излезе полезен:))))))
11
0