Вреда и полза от картофите

Вреда и полза от картофите
Закачалка за торби за боклук-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
14.50 лв.
Виж ››

Зеленчуците са неразделна част от всички здравословни диети и хранителни режими. Въпреки това децата считат зеленчуците за един от най-големите си врагове. Обаче има един зеленчук, който се приема от всички и почти не съществува човек, който да не го яде – картофът.

Картофите са изключително богати на въглехидрати, и като такива, те дават възможност на човек да наддава килограми твърде лесно. Също така, това прави възможно те да се усвояват твърде лесно, с минимална загуба на енергия.

Заедно с малкото количество протеин, съдържащо се в тях, те се превръщат в отличен избор за диетата на тези, които се занимават с някои видове спортове, изискващи сила и физическа маса, както и за тези, които искат да качат бързо половин килограм или два.

Много хора вече знаят ползата от суровите филийки картоф за кожата. Именно богатството на някои витамини и минерали в суровите картофи, ги прави много добър избор за почистване на кожата и лечение на дерматит. Те могат да са ни от полза и при изгаряния, ускоряване на лечебния процес и намаляване на риска от инфекции.

Водата, в която картофите се варят е известна с ефекта си при лечение на ревматизъм. А натрошен суровият картоф се прилага външно при възпаления. Употребата на картофите е известно лекарство и за високо кръвно налягане.

Хората болни от диабет, обаче трябва да бъдат внимателни, тъй като инсулиновите инжекции могат да имат гореспоменатия ефект и употребата на картофите може да причини повече вреда, отколкото полза.

Освен всичко, което беше споменато по-рано, картофите са добри за нашата мозъчна активност и психическото здраве като цяло, защото те съдържат омега-3 киселини и витамини, които са нужни на мозъка да работи оптимално. Многото минерали пък, които са част от този зеленчук са полезни за сърцето и бъбреците.

Въпреки това не трябва да забравяме, че прекомерния прием на картофи може да доведе до увеличаване на теглото и затлъстяване. Също така, за зелените картофи и картофените листа е известно, че са отровни и трябва да бъдат избягвани.

За съжаление много хора ядът картофите под формата на пържени картофи или чипс, като това допълнително ги натоварва с транс-мазнини, които са така вредни за нашето здраве.

Печените картофи реално могат да бъдат доста здравословни, но хората обикновено им добавят масло, сметана, топено сирене или бекон. Това пък ги прави още по-калорични и неподходящи за диета.

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати