Вредно вино се продава свободно по магазините

Вредно вино се продава свободно по магазините

Като продължение на все по-актуалната тема за качеството на храните и напитките, които купуваме, дойде поредната новина на наличието на вредно вино, което свободно се продава по магазините от известно време насам.

За щастие виното менте вече е вън от търговската мрежа. След сигнал на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), инспектори на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) са направили проверка на нерегистрирания производител на псевдо-винената напитка. Той се намира в град Стражица, област Велико Търново.

След извършената проверка е установено наличие на две партиди бутилирани вина, които при лабораторен анализ в Изпитвателна лаборатория на ИАЛВ е доказано, че са „фалшиви” по смисъла на Закона за виното и спиртните напитки.

Вредно вино се продава свободно по магазините

Опасни за здравето се оказали вината „Болярско – Каберне Совиньон” и „Болярски – Мускат”, които са произведени от фирма „Стивънс 67” ЕООД. В ментетата било открито съдържание на изкуствени оцветители, синтетично багрило и ортофосфорна киселина. И двата вида вино са били бутилирани в пластмасови бъклици по 2 литра.

Според инспектори на ИАЛВ фалшиво вино е наистина вредно за човешкото здраве и са били предприети всички законови мерки и действия за изземане и изтегляне на продуктите от търговската мрежа.

Непрекъснато ИАЛВ извършва проверки на борси, складове и магазини за предлагането, вида и продажбата на вина на територията на цялата страна. Строго се следи за произхода на продуктите, документацията и съдържанието на предлаганите напитки.

Изпълнителна агенция по лозата и виното приема и сигнали за всякакви установени нерегламентирани производства и продажби на вино.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати