gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великденските традиции по света

Великденските традиции по света

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Великден
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
33.75 лв.
Виж ››

Великден е най-старият християнски празник, празнува се от средата на втори век. Целият свят чества възкресението на Исус Христос, но всяка страна има различни начини за честването му. Вижте как празнуват Великден някои страни.

У нас празникът се отбелязва с богата трапеза, отрупана с ястия от агнешко, зелени салати, козунак и разбира се боядисването на яйца. Хората се чукат с тези яйца и си пожелават здраве и късмет. Вечерта срещу неделя се ходи на църква.

В Гърция през Страстната седмица се отслужват църковни литургии, а в неделя гърците сядат на маса с печено агне и червено вино.

В голяма част от италианските села се разиграват сцени от страданията на Исус, правят се великденски процесии. Продават се огромни шоколадови яйца, които са пълни с изненади.

Козунак

В Унгария мъжете пръскат жените от семейството и приятелското обкръжение с парфюм. Тази традиция се свързва с плодородието. След това дамите черпят с яйца, алкохол и сладкиши.

Във Филипините на Разпети Петък млади мъже играят разпъването на Исус. Те носят дървени кръстове до върха на хълмове, а след това самите тях ги приковават с гвоздеи за краката и ръцете към кръста. Мъжете приемат това като изкупление, но католическата църква не одобрява тази традиция.

В САЩ се организират празнични шествия, най-големите от които са в Ню Йорк. В Белия дом малките посетители търсят скрити великденски яйца, а накрая президентът им подарява дървени яйца, подписани от него и съпругата му.

Великденски Заек

В Австралия изключително популярни са захарни и шоколадови яйца. Продават се и лакомства зайчета и билби – торбеста животинка, подобна на мишка. Австралийците я смятат за великденски символ на страната.

За Руснаците Великден е най-почитания празник. По традиция на трапезата присъстват толкова ястия, колко дни продължава постът. За украса на масата се слагат шарени яйца, поставени в кошничка със зеленина.

Шведите украсяват къщите си в жълто, бяло и зелено. На трапезата присъстват ястия, подобни на коледните. Великденските яйца представляват голям картон, в който е пуснат красив бонбон.

Във Великобритания на Разпети Петък се ядат хлебчета със стафиди, върху които е изрисуван кръст. На Великден по склоновете се търкалят изрисувани яйца. Победител става онзи, чието яйце стигне най-бързо до долу.

В Германия се правят сладкиши, подобни на нашите козунаци. Закуската е семейна, а децата търсят скрити из цялата къща великденски кошнички с лакомства, зайчета и други дребни подаръчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest