Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Вкусен и лесен кекс за Великден

Вкусен и лесен кекс за Великден

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Вкусен и лесен кекс за Великден

Наближава Великден и всяка домакиня трескаво започва да се приготвя за трапезата на този празник. Въпреки че на масата ще присъства традиционния козунак ще бъде хубаво да направите и някой друг сладкиш. Вижте нашите предложения за страхотен и лесен кекс за Великден.

Първата рецепта, която ви предлагаме е за вкусен лимонов кекс.

Необходими продукти: 200 г захар, 240 г брашно, 1 пакетче ванилия, 1 пакетче бакпулвер, 0, 5 мл лимонена есенция, настърганата кора от 1 лимон и сокът от 1 лимон, 4 яйца, 200 г сметана за разбиване, 50 г пудра захар.

Начин на приготвяне: Смесете всички продукти заедно без лимоновия сок и пудрата захар.

Разбийте докато не получите мека каша. Получената смес изсипете във формата за кекс и печете на 160 градуса. Ако нямате форма на агънце, можете да използвате обикновена форма за кекс.

Смесете лимоновия сок и пудрата захар и ги използвайте за глазура. След като извадите кекса го оставете да изстине малко и го залейте с лимоновата глазура.

Второто ни предложение е за великденски кекс с козунак.

Необходими продукти: 1 козунак, нишесте ванилия, ½ ч.ч. захар, 1 литър прясно мляко за сладкиша и около 200 г мляко за топенето на козуначените филии, 200 г масло, орехи и стафиди.

Начин на приготвяне: Първо се прави нишестето. Смесете го със 150 мл топло мляко и го прибавете към останалите 850 мл мляко, към което е прибавена захарта. При смесването им бъркайте непрекъснато, за да не стане на бучки сместа.

Към готовият вече крем прибавете маслото отново с постоянно бъркане, докато не се разтвори напълно. Нарежете козунакът на дебели филийки.

Всяка филийка трябва да се потапя в мляко и след това се подрежда в подходяща тава. Когато направите един ред от филийки ги залейте с част от крема и ги поръсете с орехи и стафиди.

Наредете втори ред козуначени филийки и нанесете останалия крем. Отново поръсете с орехи и стафиди. Оставете сладкиша да се изстуди в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest