gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Tрадиционни български великденски яйца

Tрадиционни български великденски яйца

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Великденски Яйца
Водоустойчив панер елипса - 25 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Водоустойчив панер елипса - 25 см
13.50 лв.
Виж ››

Боядисаните яйца са най-яркият символ на празника Великден. От стари времена яйцата се боядисват в четвъртък и събота, а за Разпети петък важи строга забрана за работа. В събота тази забрана се повдигала за онези невести, които имали да свършат някоя друга работа, като да боядисат яйцата например.

Първото яйце винаги е червено и се боядисва от най-възрастната жена в къщата. Докато е прясно боядисано тя рисува кръст на челата на децата, а после и на всички останали. След този ритуал, боядисването се поема от младите жени в къщата.

Чукането с великденски яйца е ритуал за здраве, а който остане със здраво яйце ще се радва на здраве и щастие през цялата година.

Винаги, когато са се боядисвали яйца се оставяла една кошничка с яйца за кумовете. Всеки гост, който прекрачел прага на къщата също получавал боядисано яйце.

Един от най-разпространените начини, който се ползва и до днес за украсяването на яйцата е с листа. Те се прилепвали към яйцето с конци или се увивали с парцалче. После яйцето се пускало в боята. След като се махнат листата се откроява шарката. Това е традиционен начин за боядисване на яйца.

Писането на яйцата с восък е стар български обичай. Характерно е рисуването с домашна свещ, изработена от чист пчелен восък. Посредством свещта се прави рисунката върху полуизстиналото яйце.

Така при потапянето в боята се отразява нарисуваното. В наши дни домашна свещ от чист восък не се среща, но можете да използвате обикновена тънка свещ.

Във времената, когато не е имало изкуствени оцветители са се използвали различни отвари от билки и ядки. С отвара от риган се е получавала червената боя, със смрадлика – оранжевата, зелено с коприва, жълто с отвара от стар кромид лук.

При боядисването на яйцата са влагани много старание и любов. Правени са рисунки, геометрични фигурки и др. Писаните яйца и до днес са наричани перашки. Те не са използвани за чукане, а само за подаряване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 6
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселина Константинова
Наближават Великденските празници, които очаквам с нетърпение! Ароматът на козунаци и пъстрите яйца - няма с какво да се сравнят! Обожавам да се готвя за този празник!
0
0