Хранителна пирамида за диабетици

Хранителна пирамида за диабетици

Хранителна пирамида за диабетици
Практичен сушилник за мивка-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
12.60 лв.
Виж ››

Ако страдате от диабет, можете да се грижите добре за себе като се научите: какво да ядете, кога да ядете и колко да ядете. Изборът ви на храна може да ви помогне да се чувствате добре всеки ден, да отслабнете, ако това е нужно и да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и други болести, причинени от диабет.

Хранителната пирамида може да ви помогне да направите мъдър избор на храната която трябва да ядете. Тя разделя храните в групи, въз основа на това което те съдържат. Като основното правило е да ядете повече от храните които са в дъното на пирамидата и по-малко от тези на върха.

На дъното на пирамидата стоят храните съдържащи нишесте и скорбяла. Това са зърнените храни, тестените изделия и нишестените зеленчуци, като картофи и царевица. Те осигуряват въглехидрати, витамини, минерали и фибри на вашия организъм.

Консумирайте от тях на всяко ядене, защото нишестето и скорбялата са здравословни за всички, включително и за хората с диабет. Такива храни са: хлябът, тестените изделия, царевицата, картофите, оризът, зърнените култури, бобът и лещата.

На второто ниво на пирамидата са зеленчуците и плодовете. Зеленчуците осигуряват витамини, минерали и фибри. Те са с ниско съдържание на въглехидрати. Примери за зеленчуци са: маруля, броколи, спанак, чушки, моркови, зелен боб, домати, целина, люти чушки, зеле и други.

Плодовете осигуряват въглехидрати, витамини, минерали и фибри. Като най-подходящи от плодовете са: ябълки, ягоди, грейпфрут, банан, портокал, диня, праскови, манго, папая и други.

На следващото ниво на пирамидата стоят млякото и млечните изделия, заедно с месото и местните заместители. Млякото осигурява на организма въглехидрати, протеини, калций, витамини и минерали.

Като основното правило при него е да се консумира нискомаслено или обезмаслено мляко. В групата на месото и местните заместители се включват: птиче месо, бяло месо, яйца, сирене, риба, тофу и соево месо. Яжте малки количества от храните в тази група и то всеки ден.

На върха на пирамидата стоят мазнините и сладкото. Ограничете количеството на мазнините и сладкото, които поемате. Мазнините и сладкото, не са толкова питателни, колкото другите храни. Мазнините имат много калории. Бонбоните може да бъдат с високо съдържание на въглехидрати и мазнини.

Някои от храните в тази група съдържат наситени мазнини, транс-мазнини и холестерол, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Ограничаването на тези храни ще ви помогне да отслабнете и да поддържате кръвната захар и мазнини в кръвта под контрол.

Рейтинг

5 4
4 4
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати