Храни срещу пролетна умора

Здравословно Хранене

След студените месеци организмът страда от пролетна умора, която може да ви лиши от необходимите сили и желание за работоспособност.

В това отношение може да ви помогне правилното хранене. С помощта на балансирано меню няма да страдате от липса на сили и ще се чувствате енергични през целия ден.

Имайте предвид, че пренасищането с мазно и сладко, което често се случва при опит да се подтиснат стресови ситуации, вреди на здравето.

Спътниците на пролетната умора са депресивното състояние, апатията и подтиснатото настроение. Много хора се опитват да се преборят с това с помощта на нещо сладко, тестено и дори мазничко.

Колебанията в настроението, предизвикани от моментната еуфория след консумацията на богати на въглехидрати храни, която се сменя с депресивно състояние, могат да бъдат предизвикани не само от десерти, но също така от големи количества грозде или банани.

Плодове

Препоръчва се консумацията на продукти от пълнозърнесто брашно и на зеленчуци, с изключение на картофите. Заменете сутрешно кафе със зелен чай, тъй като кафето предизвиква нервно напрежение, високо кръвно налягане и много други неприятни проблеми.

Ако не можете да се събудите сутрин без кафе, поне не прекалявайте с него и през деня. В борбата с пролетната умора ще ви помогнат продукти с високо съдържание на витамин С. Това са цитрусовите плодове, прясното и киселото зеле, магданозът и люти чушки.

Осигурявайте достатъчно белтъчини на организма си. Белтъчините не се съдържат само в месните продукти. Има ги също така в рибата и в растителните продукти. Белтъчини има в бобовите култури, в яйцата и в изварата.

Не се отказвайте от киселото мляко, тъй като това е един от най-сериозните ви помощници в борбата с пролетната умора. Комбинирайте го с мюсли, с мед или с пресни плодове.

През седмицата консумирайте пуешко и пилешко месо, по-рядко телешко и свинско. Приготвяйте месото на скара или на пара. На вечеря хапвайте салата и кисело мляко с плодове.

Рейтинг

5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати