Храни за здрави кости и стави

Артрит

Диетата е изключително важен фактор за здрави кости и стави. Костите и ставите са неизбежен проблем с увеличаването на възрастта. Това е факт, че с годините те се износват и степента на тяхната плътност намалява.

Калцият, открит предимно в млякото, киселото мляко, сирената и млечните продукти се отлага в костите. Достатъчния прием на калций, на всички етапи от живота ви в съчетание с активен начин на живот, ще ви помогне и гарантира, че костите ви ще бъдат наистина здрави. Децата и възрастните се нуждаят минимум от три порции от тези продукти на ден.

За вегетарианците, които не консумират мляко и млечни продукти, трябва да обръщат специално внимание на своята диета, като се убедят, че тя им осигурява достатъчно количество калций. Много от соевите продукти, като тофу и соевите напитки са обогатени с калций и се явяват удачен вариант за вегетарианци и не само за тях.

Ако вашите кости не са проблем, за разлика от вашите стави, то задължително трябва да ядете повече мазна риба. Според много проучвания се оказва, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибените масла, намаляват активността на ензимите, отговорни за увреждане на защитния хрущял на ставите. Тези мастни киселини изключват процесите, които предизвикват болка и възпаление.

Прясно Мляко

Витамин D е жизнено важен за здравите кости и стави, защото той е отговорен за усвояването на калция от организма. За това ако не си го набавяте от слънчевата светлина, то трябва да направите това с храната, която консумирате.

Налице е също така и факта, че диети с ниско съдържание на антиоксиданти - особено витамини А, С и Е, може да предразположи някои хора към ставни проблеми. Така че, допълнете вашата диета с плодове и зеленчуци, ако е необходимо.

Други храни, които са полезни за здрави кости и стави са: яйца, сардини, сьомга, зърнени култури, орехи, портокалов сок, риба тон, спанак и зеле.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Стоянов
Стоянов
13.02.2015 18:10
Отлична статия!
1
0