gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как действа лютото върху стомаха

Как действа лютото върху стомаха

Ядене на Люто

Пикантните храни присъстват в кухнята на много народи. Най-типични са за Ориента и Азия, но заемат важно място и в нашата трапеза. Огненият вкус лекува различни болести, подмладява и гори калории.

Една от сериозните причини за популярността на лютото се дължи на факта, че то укрепва защитните сили на организма срещу простуди и инфекции. Подобрява кръвооросяването, понижава холестерола, кръвната захар и артериалното кръвно налягане.

Интересен факт е, че в три люти чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в един килограм лимони.

Капсаицинът, който се съдържа в лютите храни има антиоксидантно действие и спомага за бързото изгаряне на калориите. Той предизвиква силно парене в устата, хранопровода и стомаха. Действа възбуждащо върху апетита и причинява отделяне на стомашен, чревен и панкреасен сок. Помага за стимулирането на метаболизма.

Лютата храна обаче, би могла да се превърне в проблем за хората с колит, гастрит, холецистит, проблеми със задстомашната жлеза, язвена болест, нарушена функция на червата и стомаха. Ако хора с такива проблеми прекалят с лютата храна може да се стигне до болки и дори кървене.

Признатите специалисти не са на еднозначно мнение дали пикантната храна е вредна. Препоръчва се на хората с проявена язва да ограничат консумацията на люти, пикантни и солени храни, защото те допълнително дразнят стомаха.

Люти Чушки

Тук влизат и силни поправки като горчица, лук, чесън, люти чушки, черен пипер. Тези подправки могат да влошат състоянието на болния.

Възможно е лютото да не предизвика такива усложнения. Според някои лекари лютото няма да предизвика изостряне на стомашните проблеми. Звучи невероятно, но благодарение на люти чушки някои хора успяват да излекуват своята язва.

Отговорът на тази загадка се крие в стимулирането на слуз в стомаха благодарение на лютото. Тази слуз създава защитен слой върху стомашната лигавица.

На болни с чернодробно-жлъчни проблеми се разрешава овкусяването на храната с малко лимонов сок или винен оцет, сладък червен пипер или варен кромид лук.

Тъй като няма единно мнение относно действието на лютото върху стомаха, най-добре е консумирането му да бъде в умерени граници, особено от хора с деликатен стомах и силна чувствителност към люти храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 6
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
севи
севи
01.05.2014 14:54
и аз много обичам люти чушлета.
6
0
рера
рера
28.01.2014 23:28
Обичам люти чушлета!
6
0