Храни, понижаващи и покачващи хемоглобина

Моркови

Събуждате се уморен и с чувството, че се задушавате, това са два от първите признаци на много заболявания, но ако сте се уморили да се чувствате така, то вие задължително трябва да си направите кръвен тест, тъй като нивата на хемоглобина в кръвта ви може да са твърде ниски. Хемоглобина пренася кислорода в кръвта и ако той е твърде нисък това води до хипоксия или липса на кислород в органите, което от своя страна причинява задух.

Ако сте установили, че хемоглобинът ви е нисък за да започнете да решавате този проблем, то ще трябва да се уверите, че приемате достатъчно желязо с диетата си, което е необходимо за производството на червени кръвни клетки. И така, кои храни повишават хемоглобина?

Лапад. Това е един прекрасен избор, който може да бъде добавен лесно към вашата диета. Можете да го консумирате готвен или в сурово състояние, като основа за една чудесна зелена салата.

Меласа. Тя много често се консумира от бременните жени, тъй като е с високо съдържание на желязо. Но с нея трябва да внимават диабетиците, защото тя не е подходяща за тях.

Коприва. Тя също е един прекрасен избор за повишаване на хемоглобина в кръвта. Копривата е много полезна не само за малките деца, а и за възрастните. За това, консумирайте коприва поне два пъти седмично.

Месо, особено черен дроб.

Взимане на Кръв

Мидите, те имат дори по-високо съдържание на желязо от черния дроб. Двадесет малки задушени миди съдържат 25 милиграма желязо.

Зеленчуци, особено спанак и броколи.

Хляба и зърнените храни, обогатени с желязо могат да повишат нивото на хемоглобина.

Моркови, цвекло, и портокалов сок. Добавете равни части на сок от цвекло, портокалов сок и сок от моркови. Пийте преди закуска всяка сутрин в продължение на 9 дни, като след това спрете. Повторете същата процедура и на следващия месец.

Тиквички. Това е друга много ефективна храна за лечение на нисък хемоглобин. Ядат се в салати или приготвени на пара.

Цвекло е идеалната храна, която стимулира производството на хемоглобин. То регенерира RBC производство и бързо се бори със симптомите на анемия.

Добри източници на желязо са цяло жито, кафяв ориз, зелените листни зеленчуци (спанак, броколи, зеле, сминдух, маруля), цвекло, череши, домати, фурми, смокини.

И както вече стана ясно, храните богати на желязо повишават хемоглобина, респективно, ако искате да понижите нивото му то трябва да прибегнете към диета бедна на желязо. От вашето меню трябва да бъдат изключени също и храните богати на фибри и калций. Кофеиновите напитки и шоколада са противопоказни срещу нисък хемоглобин, за това можете да си позволите консумацията им, разбира се в здравословни количества.

Рейтинг

5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#217712
Към зелената храна - плодове и зеленчуци, които се описват тук, при нисък хемоглобин, може да се използва и нещо готово, на растителна основа, доказано ефективно, нарича се МАОЛО, в желатинови капсули. Особеното е, че за да има ефект от него, той трябва да се взема в максималната доза 3 х 2 капсули на ден, поне 10 дни. След това се прави изследване на кръвта и в зависимост от изходните стойностите на хемоглобина и какво е постигнато като резултат, обикновено трябва да се продължи с тази висока доза още 10 дни. Едва при достигане поне на долната референтна граница на хемоглобина, се мисли за постепенно намаляване на дозата. В сайта за Маоло има координати на лекар , който конскултира за дозировката.
Рени
0
0